İşte gerçek veriler
14.2.2013
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Bakan Fatma Şahin'in kadın cinayetlerinin azaldığına dair açıklamasına cevaben bir bildiri yayınladı. Buna göre azalma yok hatta bazı durumlarda artış var.

17 - 11 - 2012

Kadın cinayetleri azaldıysa Emine ve Türkan neden öldü?
Fatma Şahin en son katıldığı televizyon programında kadın cinayetlerinin %50 azaldığını açıkladı. Sadece bu hafta iki kadın eşleri tarafından öldürülürken, devletin koruması altında öldürülen Dilber keskin'in davası gerçekleşmişken, Başbakan'ın söylemlerine yaslanarak katili ceza peşinde koşan Tuba Genç için platform bir kez daha Adana'dayken, 14 yaşında okulunun bahçesinde vurulan Kader Demiroğlu'nun katili ilk kez hakim karşısına geçecekken hangi oran azaldı?

Soruyoruz!
Fatma Şahin elindeki hangi veriye, hangi istatistiğe, hangi araştırmaya dayanarak kadın cinayetlerinin düştüğünü açıklıyor. Şahin çıktığı her programda, mikrafonların uzandığı her anda kadına yönelik şiddeti önlemekte ne kadar etkin bir çalışma yürüttüklerine dair yalanlar söylemeye daha ne kadar devam edecek?

Gerçekleri açıklıyoruz!
Fatma Şahin 2011 yılında toplam öldürülen kadın sayısının 118 iken bugün bu sayının 56'ya düştüğünü ilan etti. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu olarak yaptığımız araştırmalar, takip ettiğimiz davalar ise bunun düpedüz yalan olduğunu ortaya koyuyor. Sadece 2012'nin ilk altı ayında 92 kadın öldürüldü. İşkence edilerek öldürülen kadın sayısı %100 arttı. 2008-2011 yılları arasında kadınların %88’i tanıdıkları erkekler tarafından öldürülüyordu, şimdi %100’ü tanıdıkları erkekler tarafından öldürülüyor. 2008-2011 veriler raporunda kocası ya da eski kocası tarafından öldürülen kadınların oranı %47, şimdi %69. Koruma talep eden kadınların %75’ine kağıt üzerinde tedbir kararı çıkarıldı. Bu kadınlar öldürüldü. Sığınma evine yerleştirilen kadınların %37,5’u öldürüldü. Fatma Şahin, hadi 36 ölümü bir çırpıda silivererek rakamları anında 56'ya düşürdü, peki bu oranlara ne diyecek?

Bakanlık koruyormuş
Şahin son katıldığı televizyon programında Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun mücadelesi sonucu 8 Mart'ta çıkan yasayı uygulamak için ellerinden geleni yaptıklarını açıkladı. Şahin sığınma evine başvuran, konukevlerinde kalan kadın sayılarında ciddi artışlar olduğunu ifade etti. Şiddete uğrayan kadınların ilk önce muhatap olmak zorunda kaldıkları polislerin eğitildiği ve artık görevlerini yerine getirdiklerini söyledi. Bütün bunlar doğruysa, bakanlık görevini yerine getiriyorsa, Sakarya'da daha iki gün önce Emine Yayla neden öldürüldü? Eşi daha önce sığındığı evi yakarak kendisini öldürmeye çalıştığı için karakola başvuran Emine Yayla'nın şikâyetini bile dikkate alıp tutanak tutmayan polisler aynı bakanlığın sorumluluğunda değil mi?

Sözde önlem değil, gerçek koruma istiyoruz!

Ekranların karşısına çıkarak anlattığınız sözde önlemlerinize daha fazla tahammülümüz kalmadı. Her gün kadınlar ölürken, cinsel suçlardaki artışa dair artık savcılarınız bile duyarsız kalamazken daha ne kadar gözümüzün içine baka baka kadınları koruduğunuzu iddia edeceksiniz?

Siz bundan sonrasında ne yaparsınız bilmiyoruz ama bizler Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu olarak kadın cinayetlerini durduracağız, kadın katillerine ağır ceza verdireceğiz diye daha güçlü haykıracağız. Kız kardeşlerimizin öldürüldüğü her an, nerede olursa olsun hesap sormak için orada olacağız. Öldürülen kız kardeşlerimizin aileleri tüm kadınlar için adalet isteyecek, tüm aileleri de kızlarının hesabını sormaya çağıracak. Bu mücadele bütün toplumla büyüyecek ve ne bakanlarınız gülümseyerek halkı kandırabilecek, ne de hükümetiniz kızlarını kaybetmiş ailelerin yüzüne bakabilecek.

Mücadeleye çağırıyoruz

25 Kasım’da 14 ilde bir de Şiddet Önleme Merkezi daha açılacakmış. Biz de aynı gün kadın cinayetlerine karşı meydanlarda olacağız. Sözde korumalarınızı, katilleri destekleyen açıklamalarınızı bir kez daha teşhir edeceğiz. Yaşam haklarımızı AKP hükümetinin erkek egemen politikalarının insafına bırakmayacak tüm kadınları bizimle birlikte mücadeleye çağırıyoruz. Türkiye'nin dört bir yanından gelen, bizimle mücadelesini birleştiren kadınlarla birlikte Türkiye'nin dört bir yanında, kadın cinayetlerine karşı savaş açtık. Çünkü biliyoruz ki kadın cinayetleri, kadın katillerine ömür boyu hapis cezası vermeyen, kadınları korumayan devlete; bir gün olsun kadın cinayetlerine karşı söz söylemeyen hükümete karşı hep birlikte verilecek bir mücadele ile son bulacak.

• YAZAR
  • Editor