Muhterem Göçmen öldürülmeden 5 ay önce eşi Serdar Göçmen'e boşanma davası açtı ve boşanma davası sürerken korunmak için savcılığa başvurdu. Serdar Göçmen hakkında uzaklaştırma kararı çıktı. Ancak Serdar Göçmen uzaklaştırma kararını ihlal etti ve Muhterem tekrar devlete sığındı. Emniyette gözaltına alınan Serdar Göçmen hakkında tedbir kararı olmasına rağmen savcılık talimatı ile serbest bırakıldı ve katil 28 Haziran 2013 tarihinde Muhterem Göçmen’i öldürdü.
Karuma kanununu uygulayın
Savcıya seslenen Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Muhterem Göçmen’in ölümünden savcının sorumlu olduğunu söyledi. Eğer savcılık ve emniyet görevini düzgün yapmış olsaydı Muhterem Göçmen’in şu anda hayatına devam ediyor olacağına vurgu yapıldı. 6284 sayılı Koruma Kanunu’nun uygulanmadığı belirtilerek, Muhterem Göçmen’in koruma altındayken öldürüldüğüne ve kanunların uygulanmayışının kadın cinayetlerine zemin hazırladığına dikkat çekildi.
Halka saldıracağınıza kadınları koruyun
Platform, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Dayanışma gününde, birçok yerde devleti göreve çağırdıklarını belirterek her ilin en yüksek mülki amiri olan valilerin kadın cinayetlerinden sorumlu olduğuna vurgu yaptı. “İstanbul’da koruma altındayken Beyaz Bal Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü’ne 30 metrelik bir mesafede öldürüldü. Vali Mutlu, Beyaz Bal’ı koruyamadıysa hangi kadın kardeşimizi koruyabilir? Muhterem kardeşimizin öldürülmesinden kısa bir süre önce ailesi polise başvurduğunda “Tüm polisler Gezi Parkı’nda” cevabıyla geri çevrildi. Vali Mutlu, Muhterem kardeşimizin öldürülmesinden sorumludur” denilerek valiliklere seslenildi.
TCK'da kadın cinayetleri nitelikli halden sayılsın
Adaletin ancak ve ancak Muhterem Göçmen’in katilinin ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası almasıyla yerini bulacağı belirtilirken 25 Kasım’da meclisten alınan sözün takipçisi olunacağı söylendi. TCK’ya sunulan kadın cinayetlerinin nitelikli halden sayılmasına dair ek madde önerisi konusunda ise Meclis’e “Kabul etmek zorundasın” mesajı verildi.
Devlet yetkililerine, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na, Adalet Bakanlığı’na, İçişleri Bakanlığı’na, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne, Jandarma Genel Komutanlığı’na ve tüm valilere, kadınların yanında yer alınması ve bu kurumların görevlerini yerine getirmesi yönünde kadınlar tarafından ‘talimat’ verildi. Meclisteki tüm siyasi partilere, kadın katillerine ağır ceza verilmesi için hazırlanan ek maddenin kabul edilmesi gerektiğine vurgu yapılarak eyleme son verildi.
Dava 5 Aralık'a ertelendi
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu temsilcileri davaya takip etmek üzere içeri girdi. Katil, duruşmaya telefon getirerek, telefona gelen mesajlar olduğunu, tehditler aldığı için Muhterem'i öldürdüğünü söyleyerek indirim almak için delil olarak sundu. Savcı delillerin incelendiğini ve cinayet işlendiğinin ortada olduğunu belirterek katilin telefonun incelenmesi talebini reddetti.
Dava, 5 Aralık 2013 tarihine ertelendi.