Erdoğan: kadın düşmanlığına devam
21.9.2014
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kadınların dört çocuk doğurmasıyla ilgili sözlerine karşı yaptığı açıklamayı yayınlıyoruz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün katıldığı bir düğün töreninde "1 olur garip olur, 2 olur rakip olur, 3 olur denge olur, 4 olur bereket olur, gerisi Allah kerim" diye konuştu. Kadın cinayetlerini kınayan tek bir söz bile söylemeyen Erdoğan bir kez daha kadınların hayatlarına dair alacakları karara karıştı.

Toplum yetkililerin görevini yamasını istiyor.

Bir gün önce Ankara’da öldürülen Hatice Kaçmaz’ın babası “Cumhurbaşkanı'na, Başbakan'a, Adalet Bakanı'na sesleniyorum en azından bir yasa çıkarılsın. Bu caniler böyle şeyler yapmasın” diyerek Erdoğan’a da seslenmişti.  Kadın hareketi yayınladığı 5 temel taleplerden ilkinde kadın cinayetlerinin durması için atılacak olan temel adımın Cumhurbaşkanı, Başbakan ve meclisteki parti liderlerinin kadın cinayetlerini kınaması olduğunu söylüyor. Tayyip Erdoğan aynı tas aynı hamam anlayışına devam ederek kulaklarını yine toplumun taleplerine tıkadı.

Kaç çocuk doğuracağına karar veririm, öldürülmeleriyle ilgilenmem

Kadınların kendi hayatlarına dair karar almak için öldürüldüğü ülkemizde, kadın düşmanları kadınlara dair her konuda bir fikir söyleyebiliyor, bir tek kadın cinayetleri konusuna girmiyorlar. Erdoğan bir evlilik töreninde bu ülkenin Cumhurbaşkanı olarak birçok kadının kocaları tarafından öldürüldüğünü göze alarak kadın cinayetlerini kınasa kahraman olacak, ancak yine kadınların kaç çocuk doğuracağına kadınların değil kendisinin karar vermesini istiyor.

Kadın hareketi gündemine kadın cinayetlerini almışken kadın cinayetlerini durdurmakla sorumlu ve yetkili mercilerin bunu yapmaması bir sorundur. Erdoğan’ın ısrarla kadın katillerini kınamayıp, kadınların nasıl daha eve kapalı ve itaatkar olmasına dair açıklamalar yapması kadın düşmanlığıdır. İşte Cumhurbaşkanı olarak Erdoğan’ın tarafını kadınlardan yana seçmesi gerekirken, kadın katillerinden yana seçmiş durumdadır.

AKP’nin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam geçende yaptığı bir toplantıda “sığınma evlerine ihtiyaç duyulmayan bir ülke”den söz etti. O ülkeye Cumhurbaşkanı’nın kadın düşmanı açıklamalar yapılmasıyla varamayız. Ancak ve ancak kadınların ve toplumun talepleri yerine getirilirse varabiliriz.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu olarak 5 temel talebimizin ne kadar haklı ve uygulanırsa tabloyu değiştireceğini biliyoruz. Çünkü kadın kardeşlerimizin öldürülmemesi için verdiğimiz mücadelede öldürülen kadın kardeşlerimizin ailelerinden duyarak öğrendik. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu nedenle kadınların kendi hayatlarına dair kararlara karışmamalı ve acilen kadın cinayetlerini kınayan açıklama yapmalıdır.