Kadına şiddeti kınayanlar somut adım atmalıdır
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘kadın erkek eşit değildir’ sözünü ‘öyle demek istemedik kadın hayatını ve eşitliği sahipleniyoruz’ diye geri çekmesinin ardından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam’ın ‘kadına yönelik şiddete sıfır tolerans’ sözlerini duyduk. Yine AKP tarafından düzenlenen 'Yerel Yönetimlerde Kadın' konulu toplantıda Başbakan Ahmet Davutoğlu “Kadın erkek ayrımı yapmayacağız” dedi.
Kadına pozitif ayrımcılık tanınması gerektiğini vurgulayarak sözüne başlayan Davutoğlu, “Kim kadına karşı şiddet uygularsa kendi güçsüzlüğünü ve onursuzluğunu gösterir. Önümüzdeki seçimlerde kadın vekil yüzdemizi yüzde 25'e çıkarmalıyız. Kadın hakları konusunda yaptığımız devrim gibi düzenlemelere devam edeceğiz.” Dedi. Ancak bugüne kadar kadın düşmanı politikalarla gündeme gelen AKP Hükümeti’nin devrim gibi düzenlemeleri bu olmamalı, kadın cinayetlerini, kadına yönelik şiddeti önlemek için harekete geçmelidir.
Kadınların talepleri net
Kadın cinayetlerini Durduracağız Platformunun 5 temel talebinden biri olan “Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bütün siyasi parti liderlerinin kadına yönelik şiddeti kınaması” talebi gerçekleşti ancak kadına yönelik şiddete ve kadın cinayetlerine karşı mücadele eden kadınların talepleri bununla sınırlı değil:
1-6284 sayılı Koruma Kanunu’nun etkin uygulanmalı
2-Kadın katillerine caydırıcı cezanın yasalaşmalı
3-Kadın Bakanlığı’nın kurulmalı
4-Cinsiyet ve cinsel yönelim eşitliğini esas alan Anayasa oluşturulmalı
Yine 15 Kasım’da yüzlerce kadın bir araya gelerek şu talepleri öne çıkarmıştı:
1: 6284 Sayılı koruma kanunu etkin uygulanmalı, kadınların korunmasındaki tüm bürokratik engeller kaldırılmalıdır.
2: Kadın katillerine indirimler uygulanmamalı, hafifletici sebepler aranmamalı, caydırıcı ceza verilmelidir.
3: Şiddet gören kadınlara mali destek sağlanmalı, kadınların korunması için bütçeden yeterli pay ayrılmalıdır.
4: İstanbul Sözleşmesinin uygulanması sağlanmalıdır.
Kadın mücadelesiyle Kasım ayı kadın cinayetleri azalmışken, yine bu dağ gibi mücadeleyle Meclis’te Kadına Yönelik Şiddetle ilgili Komisyon kurulmuşken kadınlara pozitif ayrımcılık olmalı diyen bir Başbakan bu kadınların taleplerine kulak vermelidir. Bu talepler gerçekleştiği ölçüde kadın cinayetlerinin önüne geçilebilecek, kadına yönelik şiddette etkin bir çözüm bulunabileciği hafızalara kazınmalıdır. Kınamak önemli bir adımdır, ancak bizler bu sözleri söyleyenlerin arkasında olmakla birlikte takipçisi de olacağız.