Ağustos 2020 Başvuru Karşılama Raporu
5.9.2020
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Kadın Meclisleri olarak şiddete uğrayan, şiddet tehlikesi altında olan kadınların yanındayız. 02129124243 no'lu başvuru hattımız, 05050041198 no'lu Whatsapp destek hattımız, sosyal medya hesaplarımız, mail adresimiz, basın yoluyla iletişime geçtiğimiz ve Manisa ilindeki kadın muhtar arkadaşlarımıza ulaşan başvurular hakkında Ağustos 2020 verilerini ve değerlendirmelerimizi içeren raporumuzu yayınlıyoruz.

Ağustos  ayında bize toplam 560 kişi başvurdu. Bunların 306’sı ilk başvurunun ardından görüşmelerimizi detaylı yaparak başvuru karşılamayı tamamladık. Kalan kişiler ise bize ilk başvuru mesajını göndermelerinin ardından görüşmeyi devam ettirmedi. Bu rapordaki tüm rakam ve oranlar görüşmeyi tamamladığımız kişiler temel alınarak hazırlanmıştır. Raporun devamında yer alan tüm “Ağustos  ayında gelen başvurular” tanımlaması görüşmeyi tamamladığımız kişileri ifade edecektir.

 

Başvurularla ilgili öne çıkan veriler şöyledir:

1. Toplam 560 kişi bize başvurdu. Başvuranlar geçen aya göre %33 arttı.

2. Türkiye’nin 49 farklı ilinden ve 2 farklı ülkeden kadınlar başvurdu.

3. Kadınların %21’i başvurdukları kamu görevlileri tarafından hak ihlaline uğradığını belirtti. İlk sırada %52 oranı ile polis var.

4. Başka bir kadın için yardım isteyen kişilerin bize başvurma oranı arttı.

5. En çok başvuru %26 oranı ile evli oldukları erkekler tarafından şiddete uğrayan kadınlardan geliyor.

6. Ağustos ayında kadınların en çok başvuru nedeni fiziksel şiddet oldu.

 

Ağustos  ayında başvuran kadınların bildirdiği sorunlar ise şöyledir:

 

1. 6284 sayılı Kanun kapsamında karakola yapılan müracaatlarda koruma kararının 24 saat içinde çıkarılması gerekirken bu süre geciktiriliyor.

2. Koruma kararlarının şiddet uygulayan kişiye tebliği uzatılıyor. Bu durum kadınların tekrar tekrar şiddetle karşılaşmalarına neden oluyor.

3. Hakkında uzaklaştırma kararı verilen failler bu kararı ihlal ettiklerinde uygulanması gereken zorlama hapis cezası çoğu kez uygulanmıyor.

4. Şiddetle mücadele etmek üzere ilgili kurumlara (Şönim, Karakol, Mahkeme vb.)  başvurduklarında kendilerine  yeterli ve doğru bilgi verilmediğini; nasıl bir yol izleyecekleri konusunda bu kurumlardan destekleyici bir yaklaşım göremediklerini ifade eden kadınlar var. 

5. Şikayetçi olmak isteyen  kadınlar özellikle  karakollarda şikayet etmekten vazgeçirilmeye çalışılıyor. Fail kamu görevlisi ise kadınlar şikayetçi olmaktan korkuyorlar.

6. Boşanma sürecinde kadınlar artan maddi sorunlarla karşı karşıya kalıyor. Çocuklarının velayeti konusunda da kadınlar kaygı yaşıyor.

7. Kadınlar boşanmaya karar verdikleri süreçte ve ayrıldıktan sonra şiddet ve ölüm tehdidi ile karşılaşıyor.

8. Şüpheli kadın ölümlerine dair öldürülen kadınların yakınları kamuoyu desteği ve hukuksal destek arayışında kamu kurumlarında çözüm bulamadıkları için bize başvuruyor.

 

Ağustos  ayında toplam 560 kadın bize başvurdu

 

Bize gelen başvurulardaki artış, kadınların daha çok şiddete uğradığını gösterse de, aynı zamanda çözüm arayışından vazgeçmediklerini de ortaya koyuyor. Kadınlar bize 02129124243 no’lu hattımızı telefonla arayarak, 05050041198 no’lu hattımıza whatsapp’tan yazarak, mail, sosyal medya ve Manisa’daki kadın muhtar arkadaşlarımız aracılığıyla ulaşabilmekteler.

 

Ağustos  ayında gelen başvuruların hangi yolla geldiği, sayı ve oransal dağılımı şu şekildedir:

 

02129124243 no'lu Başvuru hattı

209

Whatsapp hattı

96

Mail

1

Sosyal medya

254

 

Türkiye’nin 49 farklı ilinden kadınlar bize ulaştı, 2 farklı ülkeden de başvuru geldi

 

Başvuru gelen il sayısı her ay artış göstermektedir. Ağustos ayında en çok başvuru gelen iller İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya ve Adana şeklindedir. Bunun dışında Kıbrıs ve Almanya’dan da kadınlar bize ulaşarak destek istedi. Başvuruların illere göre dağılımı ise aşağıdaki tabloda belirtilmiştir:

 

İLLER

Sayı

İstanbul

107

İzmir

27

Ankara

23

Antalya

15

Adana

13

Gaziantep

11

Mersin

11

Kocaeli

8

Balıkesir

6

Bursa

5

Muğla

5

Aydın

4

Hatay

4

Tekirdağ

4

Şanlıurfa

4

Kayseri

3

Mardin

3

Nevşehir

3

Ordu

3

Sakarya

3

Ağrı

2

Bingöl

2

Çanakkale

2

Denizli

2

Diyarbakır

2

Isparta

2

Konya

2

Kahramanmaraş

2

Muş

2

Samsun

2

Uşak

2

Van

2

Batman

2

Afyonkarahisar

1

Bitlis

1

Çorum

1

Edirne

1

Erzurum

1

Eskişehir

1

Iğdır

1

Kırşehir

1

Kütahya

1

Malatya

1

Siirt

1

Sivas

1

Trabzon

1

Ardahan

1

Yalova

1

Kilis

1

Yurtdışı

2

 

Ağustos ayında da çocuk istismarı nedeniyle başvurular gelmeye devam etti

 

Temmuz ayında artan çocuk istismarı başvuruları Ağustos ayında da gelmeye devam etti. Bize başvuran kimi örnekler şu şekilde:

 

-17 yaşındayken, temizlik için gittiği evin sahibi erkek tarafından cinsel istismara uğrayan kadın, şikayetçi olmak istediğini belirterek bize ulaştı.

-15 yaşından 17 yaşına kadar, komşusu olan 40 yaşındaki erkek tarafından cinsel istismara uğrayan ve hamile kalan genç kadının yakını bize ulaşarak, failin 12 gün cezaevinde kaldıktan sonra serbest bırakıldığını belirtti.

-Ağrı’da 12 yaşındaki çocuğu cinsel  istismara uğrayan anne bize ulaştı.

-Antalya’da bir kadın 16 yaşındaki çocuğunu ormana kaçırıp cinsel istismarda bulunan failin serbest bırakılması ile ilgili bize ulaştı.

 

Ağustos ayında basına yansıyan bazı çocuk istismarı haberlerinden örnekler ise şu şekilde:

-Gaziantep’te çocuğa cinsel istismarda bulunan fail tutuklandı.

-Samsun’un İlkadım ilçesinde 15 yaşındaki kıza cinsel istismarda bulundukları iddia edilen iki kişi tutuklandı.

-Van’da 17 yaşındaki çocuğa cinsel istismarda bulunan erkek gözaltına alındı.

-Marmaris’te 15 yaşındaki üvey kızına cinsel istismar ve fiziksel şiddette bulunduğu suçlamasıyla gözaltına alınan fail  tutuklandı.

-Kastamonu’nun Cide ilçesinde 12 yaşındaki kız çocuğuna cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla gözaltına alınan şahıs tutuklandı.

 

Ağustos’ta en çok başvuru nedeni: Fiziksel şiddet

 

Şiddetin en yaygın biçimlerinden biri olarak karşımıza çıkan fiziksel şiddet Ağustos ayında başvuru hattımızı arayan kadınların en çok maruz bırakıldıkları şiddet türü idi. Ancak kadınların bize en çok fiziksel şiddet nedeniyle başvurması, uğradıkları şiddet karşısında haklarını aradıklarını göstermekte. Ağustos ayında bize ulaşan tüm başvuru nedenleri ve oranları ise şöyle gerçekleşti:

 

Fiziksel şiddet

34,07%

Psikolojik şiddet

29,23%

Dijital şiddet

8,79%

Cinsel şiddet

8,13%

Ekonomik şiddet/ Ekonomik Destek Talebi

6,37%

Çocuk istismarı

5,27%

Kadın cinayeti

2,64%

İşyerinde hak gaspı

0,44%

Diğer

5,05%

 

Kadına yönelik şiddete tanık olan 3. kişilerin (anne, kardeş, arkadaş, komşu vb) ihbarı arttı

 

Ağustos  ayında bize ulaşan kişilerin %57’si destek talep eden kişinin kendisi iken, %43 oranında ise başka bir kadın için yardım isteyen 3. kişiler bize ulaştı. Özellikle evde şiddet uygulayan fail ile birlikte yaşamak zorunda olan kadınlar açısından, imkanların kısıtlı olduğunu düşündüğümüzde, şiddete tanık olanların sessiz kalmaması büyük önem taşıyor.

 

Ayrıca Ağustos ayında bize başka bir kadın için yardım istemek amacıyla  her cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğinden bize ulaşanlar oldu. Bu durum, kadına yönelik şiddetin toplumun her kesimi tarafından önlenmek istendiğini ortaya koyuyor.

 

Bize ulaşan kadınların %21’i resmi kurumlara başvurduklarında hak ihlaline uğruyor, bu kurumların başında polis merkezleri geliyor.

 

Kadınlar için hayati önem taşıyan İstanbul Sözleşmesi ile ilgili siyasi irade tarafından “gerekirse çekilebiliriz” söyleminin ardından, Temmuz ayından itibaren kadına yönelik şiddeti önlemede görev ve sorumlulukları olan kamu kurum ve kuruluşlarında kadınlara yönelik hak ihlallerinin arttığını gözlemlemekteyiz.Tam da böylesi bir dönemde kadın cinayetlerinin, destek hattımıza gelen başvuruların, kadınların şiddet nedeniyle başvurdukları kurumlarda yaşadıkları hak ihlallerinin artması tesadüf değildir. “İstanbul Sözleşmesi Uygulansın”, “İstanbul Sözleşmesi Yaşatır” diyerek sözleşmeye sahip çıkmaya devam edeceğiz.

 

Bize başvuran, şiddet karşısında hayatta kalmaya çalışırken kamu görevlileri tarafından hak ihlallerine uğradığını ifade eden kadınların oranı %21. Bunların en başında ise %52 oranı ile polis geliyor.

 

Polis

52,00%

Savcılık

24,00%

Mahkeme

6,67%

Aile Bakanlığı birimleri

4,00%

Jandarma

4,00%

Baro

1,33%

Diğer

8,00%

 

Ağustos  ayında başvuru hattımıza ulaşan kadınlar polis tarafından kendilerine yaşatılan hak ihlallerini bize şu örneklerle anlattı:

 

-Birlikte yaşadığı erkek tarafından fiziksel şiddete uğrayan ve kimliği de dahil tüm eşyalarını bırakarak kaçabilen kadın bize ulaşarak, polise gittiğinde kimliği ve darp raporları yanında olmadığı için “koruma kararı çıkaramayız” dendiğini belirtti. Görüşmelerimiz sonucu koruma kararı çıkarıldı.

 

-Eskiden birlikte olduğu erkek tarafından iş çıkışında darp ve tehdit edilen kadın bize ulaştı. Karakola gittiğinde “yoğunuz” diyerek şikayetini almadıklarını belirtti.

 

-Babası kendisine, annesine ve kız kardeşine şiddet uygulayan ve koruma kararı olan bir kadın bize ulaşarak evlerine eşyalarını almak için gitmek istediklerinde polisin “biz gelemeyiz, bir şey olursa 155’i arayın” dediğini ifade etti.

 

-Tanıdığı bir erkek tarafından tehdit edilen bir kadın, failin hapiste olduğu ve yakında çıkacağını polise bildirdiklerinde polisin “Evden çıkmayın her işinizi evden halledin” dediğini belirterek bize ulaştı.

 

-Ayrılmak istediği erkek tarafından 4 yıldır tehdit edilen bir kadın bize ulaşarak, 1 yıl önce şikayet etmeye çalıştığında polisin “şikayet edersen yerini öğrenir, gelir öldürür” dediği için şikayetçi olamadığını anlattı.

 

-Boşanma davası açtığı için, evli olduğu erkek ve ailesi tarafından şiddete uğrayan bir kadın bize ulaşarak evinin silahla basıldığını anlattı. Savcıya gittiğinde “Öldürecek olsa 2 yıldır öldürürdü” dediğini belirtildi. 

 

Öldürülen kadınların aileleri bize başvuruyor

 

Öldürülen kadınların aileleri, yakınları adalet mücadelesi vermek üzere bize başvuruyor. Öldürülen kadınların aileleri ve yakınları ile adalet mücadelesi vermeye devam edeceğiz. Kadın cinayetlerini durduracağız!

 

-Birlikte yaşadığı erkek tarafından bıçaklanarak öldürülen Nurgül Boz’un kızkardeşi bize dava takip talebi ile bize ulaştı.

 

-Van’da öldürülen Dilan Toptaş’ın arkadaşı dava takibi için bize ulaştı.

https://twitter.com/KadinCinayeti/status/1300479505807675392?s=20

 

-Nevşehir’de Fatma Esra Dirlikli boşanmak istediği erkek tarafından silahla öldürüldü. Bize ulaşan kuzeni dava takip için bize ulaştı.

https://twitter.com/kadinmeclisleri/status/1297839431592943617?s=20

 

Kadınlar en çok evli oldukları erkeklerden gördükleri şiddet nedeniyle bize ulaşıyor

 

Kadınlar şiddetin en çok yaşandığı yerler olan evlerde karşılarına çıkan şiddete sessiz kalmıyor. Ağustos ayında kadınlar %26 oranı ile en çok evli oldukları erkek tarafından şiddete uğramaları nedeniyle bize ulaştı. Bu kadınların çoğu boşanma aşamasında olmaları bahane edilerek şiddete uğradıklarını ifade etmiştir. Ayrıca birlikte oldukları erkekler tarafından şiddete uğrayan kadınların oranı geçtiğimiz aya göre artarak %14’e çıktı. Bize ulaşan kadınların şiddet uygulayan failler açısından oranı şu şekildedir:

 

Evli olduğu erkek

26,05%

Tanıdığı bir erkek

17,37%

Birlikte olduğu erkek

14,67%

Tanımadığı bir erkek

9,58%

Baba

8,68%

Eskiden birlikte olduğu erkek

7,49%

Boşandığı erkek

5,09%

Akraba

5,09%

Şiddet yok

5,99%

 

En çok genç kadınlar yaşadıkları şiddet karşısında sessiz kalmayarak bize ulaşıyor

 

Her yaş kuşağından kadınlar şiddet karşısında sessiz kalmayarak haklarını aramak için bize ulaşıyor. Bu yaş kuşaklarından %30 oranı ile 19-25 yaş arası genç kadınlar en çok bize ulaşıyor. Tüm yaş gruplarından bize gelen başvuruların dağılımı ise şu şekildedir:

 

19-25 yaş

29,41%

26-35 yaş

19,61%

36-65 yaş

16,99%

15-18 yaş

4,90%

Belirtilmeyen

28,43%

 

Başvuru Karşılama ile ilgili veriler

 

Bize başvuran kadınlar için gerekli desteği farklı biçimlerde vermekteyiz. En çok yönlendirmeyi hukuki destek vererek yapmaktayız. Bunların içinde ise en çok 6284 sayılı Kanun kapsamındaki haklar için kadınları aile mahkemeleri/kolluğa yönlendirmekteyiz. Başvuru karşılamada neler yaptığımız hakkında veriler şu tabloda yer almaktadır:

 

Hukuki destek

71,77%

Kamuoyu yaratma

14,84%

Dava takibi

3,87%

Ekonomik destek için yönlendirme

3,23%

Yetkili kurumlarla görüşme

2,10%

Psikolojik destek için yönlendirdik

0,32%

 

Hukuki destek; başvuran kadınlara hakları hakkında bilgi verme, 6284 kapsamında önleyici tedbir kararı için aile mahkemesine/kolluğa yönlendirme, şikayetçi olmak isteniyorsa savcıya/kolluğa yönlendirme, adli yardım için baroya yönlendirme, darp raporu/adli tıp raporu için yönlendirme, ŞÖNİM, 183 veya Aile Bakanlığı birimlerine yönlendirme, bizim tarafımızdan avukat desteği sağlama, hak kaybı olan durumlarda kurumla bizim iletişime geçmemiz gibi aşamalardan oluşmaktadır.

 

Dava takibi talep eden kadınların açılmış veya devam eden davaları hakkında bilgileri dava takip takvimimize ekleyerek takip etmekteyiz. Davası henüz açılmamış kadınları ise dava bilgileri belli olduğunda bize tekrar ulaşması için yönlendirmekteyiz. “Asla Yalnız Yürümeyeceksin” diyerek pek çok şehirde davaları takip ederek kamuoyu oluşturmakta, kadınlar için adalet mücadelesini birlikte yürütmekteyiz.

 

Kamuoyu yaratma için sosyal medyada paylaşımlar yapmak, başvuranın basın aracılığıyla sesini duyurmasını sağlamak, eylem yapmak, ve benzeri yollar izlemekteyiz.

 

Ekonomik destek için kaymakamlıklara, belediyelere, muhtarlıklara veya 6284 kapsamında maddi destek sağlanması için yönlendirmekteyiz.

 

Psikolojik destek için sağlık kuruluşları, belediye birimleri, ŞÖNİM ve diğer kurumlara yönlendirme yapmaktayız.

 

Şiddet nedeniyle bize ulaşan kadınlara hakları hakkında bilgi vermeye, gerekli yönlendirmeleri yapmaya, ihtiyaç halinde hukuki, sosyal medya ve basın desteği ile süreci birlikte takip etmeye devam ediyoruz.

 

Şiddet karşısında ulaşabileceğiniz acil hatları yeniden paylaşıyoruz:

-155 Polis

-156 Jandarma

-183 Bakanlık Destek Hattı (Arandıktan sonra 0 tuşlanacak)

-Telefona yüklenebilecek KADES (Kadın Destek) uygulaması

Ayrıca tüm haklarınızı kullanmanız ve yapılacak ihmallerin önüne geçmek için 02129124243 no’lu başvuru hattımız ve 05050041198 no’lu Whatsapp destek hattımıza ulaşabilirsiniz.

Kadınlar asla yalnız yürümeyecek!