Kadın katilleri sokakta
14.11.2013
Kadınlar öldürülmeye devam ederken, devlet kadınları korumadığı gibi kadın katillerini de yakalamayarak dışarda serbestçe dolaşmalarına izin veriyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyesi Hazal Atay "Kadın katilleri sokakta" başlıklı yazısında 'Nazliye Sincar ve Güllücan Özbir'in katilleri neden hala yakalanmadı' diye sordu.

Kadınlar ölüyor; devlet susmaya ve cinayetlere göz yummaya devam ediyor. Kadın cinayetleri davalarında büyük takipsizlikler ve aksaklıklar sürüyor. Failleri bilinmesine rağmen, 1 Eylül'de öldürülen Nazliye Sincar ile 8 Kasım'da kaybettiğimiz Güllücan Özbir'in katilleri hala yakalanamadı.

Katilin yeri belli ama tutuklama yok
Nazliye Sincar, 1 Eylül Dünya Barış Günü eylem mitingine gitmeye hazırlanırken eski eşi Şeyhzeydan Harman tarafından öldürülmüştü. Görgü tanıkları, cinayeti işledikten sonra Harman'ın olay yerinden ayrıldığını ifade etmişlerdi. 5 yıl önce boşanan çiftin arasında mal paylaşımı konusunda bir anlaşmazlık olduğu iddia edilmişti.

Bugün yeri bilinmesine rağmen, Nazliye Sincar'ın katili hala yakalanamadı.

Aile, katilin yerinin bilinmesine rağmen hiçbir operasyonun yapılmamasından şikayetçi. Nazliye Sincar'ın kızı Sultan Şenol'un ifadesine göre Harman, cinayeti işledikten sonra birçok kez Zaho çarşısında dolaşırken görülmüş. Annesinin katilinin serbest olmasından duyduğu tedirginliği dile getiren Şenol, aynı zamanda koruma taleplerinin karşılanmamasından da şikayetçi. Can güvenliklerinin olmaması sebebiyle İstanbul Valiliği'nden koruma talep eden ailenin bu talepleri de karşılanmamış durumda.

Katilin yerinin bilinmesine rağmen bir operasyon düzenlenmemesi, kadın cinayetlerini vakalarındaki ihmalleri biz kez daha gözler önüne sererken bununla birlikte, aileye koruma verilmemesi de hükümetin cinayetlerin önüne geçmeye yönelik isteksizliğini gösteriyor.

Günler sonra hala bulunamadı
8 Kasım'da Tuzla'da çocuklarıyla birlikte öldürülen Güllücan Özbir'in katili de hala yakalanmış değil. Güllücan Özbir, imam nikahlı eşi Ömer Kaya tarafından öldürülmüştü.

Görgü tanıkları, Ömer Kaya'nın eşi ve kızlarıyla bir haftadır şiddetli tartışmalar yaşadığını ve olay gününde de evde yüksek sesli tartışmaların döndüğünü belirtmişlerdi. Eşi Güllücan Özbir'i ve kızları Dilan Kaya ve Rojda Kaya'yı tabancayla vuran baba Ömer Kaya, cinayetten sonra kaçmıştı. Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, Ömer Kaya'yı yakalamak için operasyonu sürdürdüklerini belirtti.

Üç kadının hayatına son veren katil, hala yakalanamadı.