'Sokak' kadın cinayetlerine karşı da sokakta
20.2.2014
Gezi Direnişi'nin büyümesinde taraftar gruplarının çok etkisi oldu. Beşiktaş'ın Çarşı'sı TOMA ele geçirdi, İstanbul takımları Boğaz Köprüsü'nü geçerken İstanbul United'ı oluşturdular, Maçların 34. dakikasını birer eyleme dönüştürdüler. Ancak taraftar grupları sadece Gezi Direnişi yoktu. Bir kısmı Gezi'den önce de 1 Mayıs'ta alanlara çıkmışlardı, hatta Tekel işçilerinin grevine destek çıkmışlardı. Gezi'den sonra Ali İsmail'e sahip çıktılar, Taksim'e çıktılar, internet sansürüne karşı çıktılar. Geçtiğimiz hafta kadın cinayetlerini durdurmak için Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ile sokağa çıkan Ankaragücü Sokak Grubuyla mücadeleye dair konuştuk.

Ankaragücü Sokak Grubu’ndan Umut Tunç ve Demet Ezberci taraftar gruplarının yıllardır sokaklarda olduğunu, politik insanlar tarafından kurulduklarını ve toplumsal muhalefeti, geniş kitlelere ulaştırdığını anlattı.

Ankaragücü Sokak Grubu’ndan Umut Tunç

Sadece futbolla ilgilenen insanlar muhalefetle tanıştı

“Ankaragücü sokak grubu zaten muhalif bir duruş anlamında Tekel Direnişi’nden beri sokaklarda. Sokak grubu muhalif insanların kolektif hareket etmek için kurdukları bir grup. Futbolu çok yakından takip etmeyenler bilmez, en son 70 kişi vardı grupta. Futbol, biliyorsunuz yüzde 70’i lümpen insanlardan oluşuyor. Tribünlerde muhalif duruşlarda olan insanlar da zaten kendi muhalifliklerini bulundukları alana yansıtıyorlar. Diğer insanlarda da farkındalık oluşuyor. Sadece futbolun afyon yönüyle alakadar olan insanlar da toplumsal muhalefetle tanışmış oluyor. Bir eylem haberini, 1 Mayıs haberini takip etmeyen insanlar var. Bunların, kendi içlerinden birilerinin orada olduğunu görmeleri bence olumlu bir farkındalık. Gezi Parkı’yla beraber taraftar grupları gündem oluşturdular. İstanbul’daki takımlar ve taraftarları da güçlü ancak ben tribünleri takip eden biri olarak taraftar gruplarının yıllardır eylemlere destek verdiğini ve Türkiye çapında birbirleriyle haberleşerek hareket ettiklerini biliyorum.”

Ankaragücü Sokak Grubu’ndan Demet Ezberci

Taraf grupları toplumsal muhalefetin dinamikleri arasında

2011 yılında, Galatasaray Arena stadının açılışında, taraftarların başbakanı hedef alan protestoları futbol camiası ve halkı etkileyen bir eylemdi. Galatasaray yöneticilerinin iktidar yanlısı tavırları,taraftarları daha da politize etti. şike soruşturması ile birlikte örgütlenen Fenerbahçe taraftarları,AKP'nin ellerinden aldığı futbol iktidarını geri almak için,politik bir bilinç edindiler.Şike davası, AKP’nin futbol üzerindeki hegemonyasını sağlamlaştırmasına yararken,taraftarlar AKP polisiyle karşı karşıya geldi. Ve nihayet 31 Mayıs'a gelindiğinde,Türkiye'de küresel kapitalizmin ve AKP politikalarının çaresizleştirdiği halk kitleleri,Haziran Direnişi ile meydanlarda özgürlüklerini ilan etti.Her kesimden,hemen her gelir grubundan insanlar,çarpık ekonomik ve siyasal sisteme başkaldırdı.Giderek politikleşen futbol taraftarlarının da Gezi Eylemleri'nde yer alması kaçınılmazdı. Taraftar grupları,toplumsal muhalefetin dinamikleri olarak alanlarda itici güç oldular.


  • YAZAR
  • Editor