'İkinci el silah fiyatları' 'İntihar yöntemleri'
16.4.2014
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP)[9] 2009 yılında Münevver Karabulut cinayetinin [10] gündemimize girdiği ve Aile Bakanlığı'nın Aile içi şiddet nedeniyle ölen kadınların istatistiğini (kadın cinayetleri son 7 yılda %1400 artış göstermiş) yayınladığı vakitlerde oluşturulmuş bir platform. Kadın cinayetlerini durdurmak için mücadele veren Platform'un iki temel ve acil eylem planı var.

 Google’ı açıp yazdı: ‘ikinci el silah fiyatları’, ‘intihar yöntemleri’. Aslında intihar falan etmek istemiyordu. Amaci hayatından çıkma cesaretini göstermiş bir kadını öldürmekti. İşte, Gülşah öğretmenin hayatı bu erkeğin elinde son buldu.

Türkiye’de kadın erkek eşitliği için verilen mücadeleler içinde en acil olarak ihtiyaç duyduğumuz, kadın cinayetlerine karşi verilen mücadele. Kadınların değil toplumda varolma hakkı, hayatta varolma hakkı bile ellerinden alınıyor. Üstelik herkesin gözu önünde, ve devletin tüm imkanlariyla beraber. Kadınların şikayetleri karakolları harekete geçiremiyor, şikayetler ciddiye alınmıyor, hatta dalga bile geçiliyor. Katiller önceden cinayetleri planlıyorlar, ceza indirimlerinden haberdarlar, ve avukatlarıyla beraber yargının onlara verdiği bütün imkanlarını sömürüyorlar. Devletin katile verdiği iyi hal, akli denge bozukluğu ve haksız tahrik indirimi gibi indirimler, kadınların sırf varoldukları için öldürüldükleri şu memlekette adaletin oluşmasına engel oluyor.Devlet, erkekle elele verip kadını öldürüyor.

Abarttım mı?

Öyleyse daha açık anlatayım. Bakalım, ben mi abartıyorum yoksa kadın öldürmek devletin imkanlarıyla kolaylaştırılıyor mu?

Kadın öldürmek Türkiye’de neden bu kadar kolay?

Türkiye’de erkekler işledikleri cinayetlerde düzenin desteğini alıyor.

Şikayet süreci

Öncelikle, kadınların şiddet sorunu görmezden geliniyor. Şikayetleri yok sayılıyor, ciddiye alınmıyor hatta alay bile ediliyor. 27 yaşındaki Gülşah öğretmen ayrıldığı Hakan Baser’in tehditlerinden korkup durumu Mili Eğitim’den sorumlu Vali Zafer Coşkun’a bildirmiş ve işyerinin değiştirilmesini talep etmiş. Vali, işyeri değiştirilme talebini reddetmiş ve ona ‘en kötü ihtimal öleceğini, ölümün hak olduğunu kaçış olmadığını, hiç olmadı istifa edebileceğini, yanında biber gazı ile gezmesi gerektiği gibi ‘hiç de duyarlı olmayan, daha da demoralize eden tavsiyelerde bulundu. Hatta terbiyesizliğin dik alasını yapıp böyle ‘uygun olmayan kişilerle görüştüğü için hata ettiğini’ söylemiş [1]. Yani, kurbanı suçlamış.

Mehtap Bülbül, boşandığı Volkan Civelek tarafından, koruma süresinin bittiği gün kaçırılmış ve iki gün alıkonulmuş. Ailesi Karakola gittiğinde ‘Siz herhalde çok fazla Arka Sokaklar dizisi izliyorsunuz’ denilmiş. Şikayet ciddiye alınmamış bile[2]. Mehtap’ın ailesinin şikayetiyle dalga geçilmiş.

Benzer bir —ciddiyetsizlik mi desem, yoksa kötülük mu desem bilemedim ama en hafif tabiriyle- ihmalkarlık da Feride Çöl’un başına gelmiş [3]. Feride’ye, kendini güvende hissetmediği için defalarca gittiği karakolda polis memuru ‘Ölsen de kurtulsak’ buyurmuşlar. Hazretleri, Feride’nin ölümünden sonra daha az belge işi yaptığından dolayı huzuru, rahatı bulmuş mudur acaba?

Sadece polisler değil savcılar da aynı şekilde, koruma kanunun uygulanmasını engelliyorlar. Savcı, Muhterem Göçmen’in ona şiddet uygulayan eşini, uzaklaştırma kararı çıkmasına rağmen şiddete devam ettiği halde(yani yasayı çiğnediği halde) serbest bıraktı [4]. Muhterem kardeşimizin öldürülmesinde bu yasayı uygulamayan savcının payı var.

Bütün bunlar, kadını katilin eline teslim ediyor.

2. Yargı Süreci

Giden gittikten sonra katiller indirimli ceza alıyorlar. Gülşah’ın katili öldürmeden önce cinayeti planlamış hatta internette alacağı cezayı bile araştırmış[5]. Katil, Van’da öğretmenlik yapan, izin alarak ailesinin yanına, Konya’ya gelmiş olan Gülşah’ı öldürmenin planını çok öncesinden yapmış. İnternette ikinci el silah fiyatlarını, aşk cinayetlerine verilen cezaları, intihar yöntemlerini araştırmış (aynı şekilde, Ayşe Paşalı’nın katili de internette ‘TCK adam öldürme cezası’ şeklinde arama yapmış, yani cinayeti planlamış). Van’dan önce Ankara’ya gitmiş, Ankara’da araba kiralayıp Konya’ya varmış, hatta Konya’da Gülşah’ın kaldığı evin karşısındaki otelden oda bile ayırtmıştı. Bütün bunlar katilin bu cinayetin detaylarını bile düşündüğünü gösteriyor.

Cinayetten sonra yakalanan katil, yasalarla kendisine sağlanan bütün imkanlardan?—?pardon, ceza indirimlerinden, yararlanmaya calıştı. Önce deli olduğuna inandırmaya çalıştı, sonra ‘onu cok seviyordum’ ‘psikolojim bozuktu’ dedi. Halbuki katil cinayeti planlayarak işlemişti. Aynı yalanları Mehtap Bülbül’ü öldüren erkek de söyledi[6]. Mehtap Bülbül’ün katili eski kocası mahkemeye takım elbise-kravat ile gelerek, akli dengesinin yerinde olmadığını söyleyerek (ki daha sonra bir hastane tarafından akıl sağlığının yerinde olduğu tespit edildi) daha sonra da Mehtap hakkında asılsız iftiralar atarak ‘haksız tahrik’ indirimi almaya çalıştı. Bunlar, cinayetlerin bazılarının anlık kızgınlıklarından dolayı olmadğını, katillerin planlayarak işlediklerini ve daha sonrasında yasal boşluklardan yararlanmak suretiyle plan yaptıklarını gösteriyor.

Bu iki örnek ve daha birçoklarında[7], katiller ifadelerinde tutarsızlık sergiliyorlar. Karakolda verdikleri ilk ifadeler, avukatlar devreye girdikten sonra değişiyor [8]. Akli denge, iyi hal ve ardından ‘ağır tahrik’ indirimi almak için avukatları tarafından yönlendiriliyorlar.

Bu örneklerin münferit olmadığını, bu yazıyı yazmak icin özenle seçilmediğini Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun sayfasına bakarak görebilirsin. Başka bir alternatif de anitsayac.com u ziyaret etmek. Eğer yolun Antalya’ya düşerse yürek dağlayan Alyazma Anıtı’nın gölgesi üzerine öldürülen kadınları düşünürken de ne kadar münferit olmadıklarını görebilirsin.

Nasıl zorlaştırılır?

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP)[9] 2009 yılında Münevver Karabulut cinayetinin [10]gündemimize girdiği ve Aile Bakanlığı’nın Aile içi şiddet nedeniyle ölen kadınların istatistiğini (kadın cinayetleri son 7 yılda %1400 artış göstermiş) yayınladığı vakitlerde oluşturulmuş bir platform. Kadın cinayetlerini durdurmak için mücadele veren Platform’un iki temel ve acil eylem planı var:

Koruma kanununu uygulatmak: Koruma kanunu kapsamı oldukça geniş bir kanun. Ancak yukarıda verilen örneklerde olduğu gibi polislerin şikayetleri ciddiye almaması, savcıların şiddete devam eden erkekleri salıvermesi, işyerinin değiştirilmesi talebinin reddi bu yasanın uygulanmasına engel oluyor. KCDP bu kanunun uygulanmasını sağlamaya çalışıyor.

Kadın cinayetlerinin nitelikli suç kapsamina alınması: Yasalar kadin cinayetlerini nitelikli suç[11]kapsamında değerlendirmiyor. Oysa ki sırf varolduğu için insan öldürmek bir insanlık suçudur. Bu yüzden, cinsiyet veya cinsel yönelim sebebiyle işlenen cinayetlerin nitelikli suç kapsamına alınması ve katillerin indirimlerden yararlanmaması gerekmektedir. Mahkemeye takım elbise-kravat kombiniyle gelen adama ceza indirimi yapılmamalıdır.

Neler yapabilirsin?

Diyelim ki tanıdığın bir kadın şiddete uğruyor. Neler yapabilirsin? Temel olarak destek ve çözüme erişimine yardımcı olabilirsin. Yani, şiddet olmuyormuş gibi davranmamak, ve çaresiz birakmamak şiddet kurbanına manevi destek olmak çok önemli. Bir diğer temel yardım da şiddetten kurtulma sürecinde olabilir. Şikayetinde yanında olabilir, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’na yönlendirebilir, Aile ve Sosyal Çalışmalar Bakanlığı’nın yardım hattını arayabilirsin.

Görmezden gelme: İki kişinin arasında olanlar beni ilgilendirmez deme. Böyle bir durum varsa, arkadaşına destek ol, dinle. Derdini paylaşabileceği biri ol. Konuşmaya zorlamadan yanında ol.

Etrafa duyur: Şiddet kapali kapılar ardında büyür, sessizlikle beslenir. Dayak yiyen, şiddete uğrayan insan kimseye derdini açamaz, ve dayak atan da milletin gözü önünde bunları yapmaya çekinir. Kızkardeşinizi yalnız bırakmayın. Ona sorunun paylaşabileceği bir arkadaş olun. Sesi olun.

Unutup gitme: Bazı nahoş olayları insanlar çabuk unutmak ve ardında bırakmak ister. Bu sadece ‘nahoş’ bir olay değil. Bir defa barıştılar diye düzeldiler sanip peşini bırakma. Takipçisi ol. Sorun karakola gittiyse şikayetinin karakolda takipçisi olun. Gündeminizden düşürmeyin.

Yasayı bil [12]: Sosyal Hizmetlerin telefonu: 183, Aile içi şiddete son kampanya sayfasına da bakabilirsiniz[13, 14].

Son soz

Erkek şiddeti var. Gerçek. Kadın hayatı tehlikede. Bu tehlikeyi ancak yasayı uygulatarak engelleyebiliriz. #korumakanunuuygulanırsa çok hayat kurtulur.

[1] http://haber.sol.org.tr/kadinin-gunlugu/vali-yardimcisi-koruma-isteyen-kadina-en-fazla-olursun-hata-sende-dedi-gulsah

[2] http://www.kadincinayetlerinidurduracagiz.net/haber/955/polis-katili-korudu-mehtapin-ailesine-saldirdi

[3] http://yarinhaber.net/news/5626

[4] http://www.kadincinayetlerinidurduracagiz.net/haber/1049/muhterem-icin-adalet-istiyoruz

[5] http://www.radikal.com.tr/turkiye/gulsah_ogretmeni_oldurmeden_once_alacagi_cezayi_arastirmis-1124959

[6] http://www.kadincinayetlerinidurduracagiz.net/haber/955/polis-katili-korudu-mehtapin-ailesine-saldirdi

[7] http://haber.sol.org.tr/kadinin-gunlugu/ayse-pasalinin-katili-de-namusun-arkasina-sigindi-haberi-39034

[8] http://youtu.be/FhpWkRAnVhI?t=13m51s

[9] http://www.kadincinayetlerinidurduracagiz.net/

[10] http://www.kadincinayetlerinidurduracagiz.net/takipcisiyiz/35/munevver-karabulut-davasi

[11] http://haber.gazetevatan.com/hayat-icin-ciglik-attilar/586721/1/gundem

[12] http://www.kadincinayetlerinidurduracagiz.net/koruma-kanunu/472/6284-koruma-kanunu

[13] http://www.aile.gov.tr/tr/2127/ALO-183

[14] http://aileicisiddeteson.com/category/yardim-isteyin/