Ferdane Çöl'ün katiline ağırlaştırılmış müebbet istendi
4.7.2014
İzmir Bayraklı Adliyesi'nde bugün 2,5 yıldır devam eden Ferdane Çöl'ün duruşması görüldü. Bu duruşmada savcı mütalaasını verdi. Duruşmanın ardından Kadın Cinayetlerini durduracağız Platformu, Adliye önünde ailelerle birlikte eylem gerçekleştirdi.
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, müdahil olduğu Ferdane Çöl davasını takip etti. Ferdane Çöl, 13 Ekim 2011 tarihinde Bornova Mevlana Mahallesi’nde şiddet gördüğü ve boşanmak istediği kocası Sedat Çöl tarafından öldürüldü. Ferdane Çöl öldürüldüğünde devletin “koruması” altındaydı.
2,5 yılını dolduran davada savcı sonunda mütalaasını verdi. Savcı verdiği mütalaada, Sedat Çöl için kasten insan öldürmek suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesini istedi. Savcı tahrik indiriminin uygulanmamasını da ekledi. Savcı verdiği mütalaayla azmettirme ve işbirliğinden yargılanan Sedat Çöl’ün akrabaları hakkında ise beraat verilmesini talep etti. Mahkeme duruşmayı 12 Eylül’e erteleyerek, kararını o zaman açıklayacak.
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, duruşmadan sonra Adliye önünde eylem gerçekleştirdi. Platform’un eyleminde Ferdane Çöl’ün ailesinin yanı sıra öldürülen Pınar Ünlüer ve Zerrin Canol’un aileleri de vardı. Platform, savcının tahrik indirimi istememesinin Platform’un mücadelesiyle gerçekleştiğini, azmettirici ve işbirlikçi sanıkların da beraat yerine ceza alması gerektiğini belirtti.
Eylemde konuşan Ferdane Çöl’ün kardeşi Birdane Çağan, “Beraat diyorlar ama biz hiç kimsenin beraat almasını ve elini kolu sallayarak gezmesini istemiyoruz. Katiller yargılanmalı, cezasını çekmelidir. AKP hükümeti kadın katilleri için ağır cezaları getirmelidir” dedi.

Çağan’dan sonra konuşan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu İzmir Temsilcisi Sanem Deniz Kural, bugün açıklama yapan Ayşenur İslam’a seslenerek şunları söyledi; “Ayşenur İslam bugün yaptığı açıklamada, ‘Koruma altında öldürülen kadın yok, TCK ise yeterli” dedi. Oysa bugün duruşması görülen Ferdane Çöl, koruma altındayken öldürülen kadın kardeşimizdi. Bakan İslam’ın göreve geldiği tarihe denk gelen 2014 yılının ilk altı ayı içerisinde öldürülen kadınların 12’si koruma talep etmişti. Bunlardan 7’si koruma altındayken öldürüldü. Bakan İslam, kadın cinayetlerini yok saydıkça kadın cinayetleri engellenemez” dedi. Kural, konuşmasını tüm kadınları birlikte mücadeleye çağırarak sonlandırdı.

Kural’dan sonra basın açıklamasını Platform adına Lerzan Cide gerçekleştirdi. Cide, Ferdane Çöl’ün öldürülmeden önce karakola 100’den fazla kez şikayette bulunduğunu, polislerin ise Ferdane’yi korumak yerine “Ölsen de kurtulsak” dediğini hatırlatarak, “2 buçuk yıldır süren davada artık Ferdane kardeşimiz için adaletin bir an önce yerini bulması gerekiyor” dedi. Her gün kadınların eşleri, nişanlıları ve sevgilileri tarafından öldürüldüğünü söyleyen Cide, “Daha dün İzmir’de, İstanbul’da ve Adana’da 3 kadın kardeşimiz öldürüldü. Buna karşılık kadınların katilleri, cezalarda caydırıcılık olmasını fırsat bilerek, cezalarını düşürecek her yola başvurmaya çalışıyorlar” dedi. AKP’nin çıkardığı yeni yargı paketini hatırlatan Cide, “AKP’yi uyarıyoruz, mecliste kabul ettiğiniz bu yeni yargı paketi kadın cinayetlerinin artmasına neden olacak. Ancak AKP’nin olay verdiği bu yargı paketi biz kadınların onayından geçmiyor. Pakette
değişiklikler yapılana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.
.jpg)