Bakanlık bu raporun sonuçlarını kamuyla paylaşmadı, sebebiyse‘soru almak istememesi.’
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Türkiye’deki kadın cinayetlerini ‘sağır sultanın bile duymasından’ rahatsızlığını saklamamıştı.
Bakanlık,‘Türkiye’de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması’nın ikincisini altı yıl aradan sonra Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü’yle ortak bir çalışmayla yeniden yaptı. Araştırma sonuçları 30 Aralık’ta Ankara’da açıklandı, ancak toplantı basına kapalı gerçekleşti.
Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Murat Tuncer, raporu basınla paylaşmamalarının bakanlıkla ortak bir karar olduğunu söyledi ve “Çünkü soru almak istemiyoruz” diye açıkladı.
Rapor bakanlığın web sitesinde de yayınlanmadı. Gazetenin sorularına da Bakanlık Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü’nden bir yanıt verilmedi.
Raporun özet kısmından elde edilen bilgiler şöyle:
Kadınlarının yüzde 38’i hayatlarının bir döneminde fiziksel veya cinsel şiddette maruz kalıyor. Buna göre, Türkiye’de her 10 kadından 4’ü şiddete uğruyor.
2008’den bu yana şiddet oranlarında bir değişme olmadı.
Bekar olmayan kadınların yüzde 36’sı eşi ya da birlikte olduğu erkeğin fiziksel şiddetine maruz kalıyor.
Evli kadınların yüzde 12’si cinsel şiddet yaşıyor.
Her 10 kadından 1’i hamileyken de şiddete uğruyor.
Kadınların yüzde 89’u şiddete uğrasalar da hiçbir yere başvurmuyor.
Her 10 kadından 3’ü şiddete fiziksel olarak karşılık veriyor ve evini kısa süreliğine terk ediyor.
Kurumsal başvuruda bulunanların oranı sadece yüzde 11. Bu kadınların yüzde 69’u şiddet tahammül edilemeyecek bir hale gelince başvurduklarını belirtiyor.
Kadınların şikâyet etmemelerinin nedenleri arasında nereye başvuracaklarını bilmemeleri yer alıyor.
Raporun özet kısmında kadın cinayetlerine dair bir veri yok. Ancak en fazla kadın cinayetinin boşanmış ya da eşinden ayrı yaşayan kadınlar arasında olduğu kaydediliyor.
Kadınların yüzde 26’sı 18 yaşını tamamlamadan evlendiriliyor.
Erken yaşta evlenen kadınların yarısı fiziksel ve/veya cinsel şiddete maruz kalıyor. Erken yaşta evlenen kadınların maruz kaldığı şiddet biçimleri arasında cinsel şiddetin oranı yüzde 19’la daha yüksek.
18’inden sonra evlenen üç kadından biri fiziksel ve / veya cinsel şiddete maruz kalıyor. Erken yaşta evlenen kadınların maruz kaldığı şiddet biçimleri arasında cinsel şiddetin oranı yüzde 19’la daha yüksek.
Boşanmış/ayrı yaşayan yaklaşık dört kadından üçü yaşamlarının herhangi bir döneminde fiziksel ve/veya cinsel şiddete maruz kaldıklarını belirtiyor.
Evlenmemiş ancak birlikteliği olmuş kadınlar arasında fiziksel ve/veya cinsel şiddetin oranı ise yüzde 7. Bu da şiddetin evlilik dışında da var olduğunu gösteriyor.