Kadın cinayetlerini durdurmak için Meclis'e gidiyoruz
Meclis bünyesinde kadına yönelik şiddeti araştırma komisyonu çalışmalarına başladı. Kadın cinayetlerinin artmakta olduğu ülkemizde meclisteki tüm siyasi partilerin yer aldığı böyle bir komisyonun kurulması olumlu bir gelişme oldu. Komisyon son olarak kamu kuruluşlarını kabul ettiği toplantının ardından kadın kurumlarını davet etti. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu olarak 5 Şubat Perşembe günü komisyonun toplantısı için Meclis’te olacağız. Bu kez de kadın cinayetlerini durdurmak için neler yapılması gerektiğini Meclis’te söyleyeceğiz.
Komisyon kadın cinayetlerine çözüm olmak zorunda
TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerini Araştırma Komisyonu kadın cinayetlerini durdurmak hedefiyle hareket etmeli, bunun için kadın örgütleriyle beraber çalışması şart. Son toplantıda AKP’li vekil İsmet Uçma çözüm olarak “mahalle baskısını” önerdi. Bu tür kadın düşmanı söylemler bir çözüm olmaktan öte kadın cinayetlerinin artmasına neden olacaktır.
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Meclis’e gidiyor
5 Şubat Perşembe günü saat 11.00’da Meclis’te komisyon toplantısında olacağız. Yıllardır verdiğimiz mücadelede kadın cinayetlerini durdurabileceğimiz ve bunun için neler yapılması gerektiğini pek çok yerde söyledik. Yaptığımız eylemlerde, Türkiye’nin 50’den fazla ilinde takip ettiğimiz davalarda bizzat öldürülen kadınların aileleri neler yapılması gerektiğini ve kadın cinayetlerinin durdurulabileceğini söylüyor.
Meclis’te dile getireceğimiz çözüm önerilerimiz, temel taleplerimiz şunlar olacaktır:
1) Cumhurbaşkanı, Başbakan ve meclisteki tüm siyasi parti liderleri kadın cinayetlerini kınayan açıklamalar yapsın
2) 6284 sayılı koruma kanunun etkin uygulanması
3) Ceza kanununda caydırıcı ceza
4) Kadın Bakanlığı kurulması
5) Cinsiyet ve cinsel yönelim eşitliğini esas alan anayasa
Ayrıca 15 Kasım günü İstanbul’da yüzlerce kadının katılımıyla yapılan “kadın cinayetleri ve çözüm yolları” adlı Kadın Konferansta alınan çözüm önerileri kararlarını Meclis’e taşıyacağız.
1) 6284 Sayılı koruma kanunu etkin uygulanmalı, kadınların korunmasındaki tüm bürokratik engeller kaldırılmalıdır.
2) Kadın katillerine indirimler uygulanmamalı, hafifletici sebepler aranmamalı, caydırıcı ceza verilmelidir.
3) Şiddet gören kadınlara mali destek sağlanmalı, kadınların korunması için bütçeden yeterli pay ayrılmalıdır.
4) İstanbul Sözleşmesinin uygulanması sağlanmalıdır.
3-4 Şubat Salı ve Çarşamba günleri #MeclisDuysun etiketimiz paylaşıyoruz
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu olarak tüm kadınları Meclis toplantısı öncesinde twitter üzerinden taleplerini iletmeye çağırıyoruz. 3-4 Şubat Salı ve Çarşamba günleri saat 20.00 – 22.00 arasında #MeclisDuysun etiketimizi paylaşmaya çağırıyoruz.