Toplantıya Meclis Komisyonu’yla beraber Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı’ndan temsilciler ile kadın kurumları olarak Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, KAMER, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu, Kadın Muhtarlar Derneği, KADEM ve Mağdur Babalar Derneği katıldı.
Kadın cinayetlerinin çözümü var
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav’ın gerçekleştirdiği sunumda komisyonun partilerin ortak kararı ile kurulmuş olmasını önemsediklerini ve bir fırsat olarak gördüklerini, çıkacak sonuçların etkili olmasını umut ettiklerini belirtti. Kadına yönelik şiddetin artmadığı, görünürlüğünün arttığı yönünde yaklaşımlar olduğunu hatırlatarak, "Yüzlerce kadın öldü, ancak öyle görünür oldu. Kadınlar önemli bir mücadele de verdiler, dernekler kurdular, böyle göründü. Ama aynı zamanda da arttı. Biz artışı konuşmaktan hoşlanmıyoruz. Artışı konuşmaktan çıkalım, çözüm konuşalım istiyoruz. Artış da var, görünürlük de var. Dolayısıyla her ikisi de arttı bunu kabul edelim" diye konuştu. Kadın cinayeti verileriyle ilgili bilgi verdi.
Rakamların kadına yönelik şiddetin münferit değil, sistematik olduğunu gösterdiğinin altını çizen Kav, modernleşen toplumda kadınların hak arayışının güçlendiğini, erkek egemenliğinin ise buna direnmesinin kadın cinayetlerinin temeli olduğunu vurguladı.
2014 yılında 23 ilde 42 kadın cinayeti davasının Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu olarak takip edildiğini ve 18'inin sonuçlandığını, 8'inde ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildiğini söyledi. Kadın cinayetlerini durdurmak için caydırıcı cezanın büyük bir önemi olduğunu söyledi.
Komisyonda sorun yaşayan taraflar da dinlenmeli
Gülsüm Kav, Mağdur Babalar Derneği’nin de davet edildiği toplantıya öldürülen kadınların ailelerinin ve çocuklarının neden davet edilmediğini sordu. Komisyon’un çözücü olması için esas olarak sorun yaşayan kadınlara, öldürülen kadınların ailelerine söz verilmesi gerektiğini, aksi hale Komisyon’un eksik kalacağını söyledi.
Konuşmasını kadın cinayetlerini durdurmak için Platformun 5 temel talebiyle bitiren Kav ardından içinde Bennu Yıldırımlar, Ceren Moray, Selin Demiratar, Sinem Öztürk ve Deniz Çakır yer aldığı ve her bir ünlü ismin bir talebi dile getirdiği video ile sonlandırdı.
Ceza indirimleri kalkmalı
Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü sunumunda İstanbul Sözleşmesinin uygulanmadığına dikkat çekti. Kadına yönelik şiddetin Türkiye genelinde çok yaygın olduğunu söyleyen Canan Güllü, bunun önlenmesi için var olan yasaların ve yönetmeliklerin devreye sokulması gerektiğini söyledi. Bu kapsamda 6284 sayılı koruma kanunun uygulanmadığını belirtti. "Kadın cinayetlerinde en önemli nokta ceza indiriminin kaldırılması" diyen Güllü, kadının sadece evlilik içinde tanımlanmaması gerektiğini ve toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimlerinin verilmesi gerektiğini söyledi.
6284 sayılı koruma kanunu uygulansın
KAMER temsilcisi Hayriye Aşçıoğlu kadınların koruma başvurusunda bulunduklarında karşılaştıkları zorlukları anlattı. Kadınların kendilerine başvurdukları deneyimden yola çıkarak 6284 sayılı koruma kanunun uygulanmadığına ve kadına yönelik şiddetin çözümü olarak bu kanunun uygulanmasının vazgeçilmez olduğuna değindi. Aynı zamanda bu kanunla ilgili olarak bulundukları bölgelerde imamlara eğitimler verdiklerini söyledi.
Kadın örgütlerine yetki verilsin
Kadın Muhtarlar Derneği başkanı Serpil Erenoğlu kadınların yardım istemek için kendilerine ve aile hekimlerine başvurduklarını bu nedenle kadın kurumlarına ve hekimlere yetki verilmesi gerektiğine değindi. Kadına yönelik şiddete karşı eğitim çalışması yapılması gerektiğini söyledi.
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu 2014 yılı kadın cinayeti haritasını çıkardı:
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verileriyle hazırlanan 2008-2014 yılları arasındaki kadın cinayeti grafiği: