Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, I. Türkiye Yürütmesi Toplantısı’nı 21 Mart Cumartesi günü İstanbul’da gerçekleştirdi.
Ankara, Burdur, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Konya, Manisa, Mersin, Niğde, Samsun, Tekirdağ, Yalova İl Yürütme üyeleri, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu I.Türkiye Yürütmesi Toplantısı’na katıldı.
Üç oturum halinde gerçekleştirilen toplantıda Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu yürütme üyeleri söz alarak dönem değerlendirmesi yaptı ve buna bağlı olarak Türkiye kadın mücadelesinin hattı belirlenerek, çalışmalarına dair kararlar alındı.
DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ
1. Kadınlar Türkiye’de modern haklarını elde etmek için mücadelesini sürdürürken, kadınların hak mücadelelerinin önüne geçmeye çalışan erkek şiddeti, kadına şiddetin son noktası olarak kadın cinayetlerini işlemektedir. Kadınlar tüm erkek şiddeti türlerinin karşısında hak mücadelesinde geri adım atmadan direnişlerini büyütüp güçlendirdiği bir dönemdeler.
2. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Münevver Karabulut’un öldürülmesinin ardından kurularak, kadın cinayetleri başta olmak üzere kadına şiddeti durdurmak üzere başlattığı kadın hareketiyle, kadın cinayetlerinin görünmezliğini ortadan kaldırmış, hükümetin kadın cinayetlerinin Türkiye’nin çözülmesi gereken somut gerçeği olduğunu kabul etmesini sağlamış ve Türkiye hükümetini kadın hareketiyle müzakere sürecine getirmiştir.
3. Toplum, kadın cinayetlerine tepkisini yükseltmiş, kadın hareketinin çözümlerini kabul etmiştir ve devletten bu çözümleri Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ile birlikte talep etmektedir.
BU DÖNEMDEKİ KADIN CİNAYETLERİNİ DURDURMA MÜCADELESİ HATTI
1. Toplumun kadın hareketinin talepleriyle aynı doğrultuda tepki verdiği dönemlerde kadın mücadelesinde kazanımların sağlandığı, toplumsallaşan bir kadın mücadelesi analizinden yola çıkarak:
a. 2004’te Güldünya Tören’in töre cinayeti sonucu öldürülmesinin ardından töre cinayetlerinde indirimin kaldırılmasını sağlayan yasa düzenlemesi,
b. 2010’da Ayşe Paşalı’nın koruma talebine rağmen kadın cinayeti sonucu öldürülmesinin ardından Koruma Kanunu’nun kabul edilmesi,
c. 2014’te Kader Erten’in erken yaşta evlilik sonucu hayatını kaybetmesinin ardında erken yaşta evliliklerin önüne geçmek için yapılan yasal düzenleme ve revize edilen bakanlık eylem planı şeklinde seyreden kadın hareketi kazanımları belirtildi. Özgecan Aslan’ın kadın cinayeti sonucu öldürülmesinin oluşturduğu ve kadın hareketinin yönettiği toplumsal tepki, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun “kadın cinayetlerine ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının yasalaşması” talebinin gerekliliğini kabul etmeye hükümeti zorlamıştır. 2013 Kasım’dan itibaren Platform’un meclise götürdüğü yasa taslağı yoluyla da resmi süreç başlamıştır ve Özgecan öldürülmeden 6 gün önce meclisle yapılan görüşmede Platform, yasanın önemini vurgulayıp talebini yinelemiştir. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun bu dönemdeki hattı, yaşamsal caydırıcı önemi ve toplumsallaşan kadın mücadelesinin gücünün somut odağı haline gelmiş olması nedeniyle “kadın cinayetlerinde ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını yasalaştırmak” olarak belirlendi.
2. 6284 sayılı Koruma Kanunu’nun etkin uygulanması yönündeki Platform talebi başta olmak üzere kadınların şiddetten kurtulması için iyileştirilmesi gereken tüm koşullarla ilgili çalışmalar Platform’un sürekli ve doğal faaliyet alanlarıdır.
KARARLAR
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Türkiye Yürütmesi, dönem değerlendirmesi ve bu dönemdeki kadın mücadelesi hattının belirlenmesi sonucunda:
1. Kadın cinayetlerinde ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının yasalaşması için il temsilciliklerinde yapılacak çalışma ve eylemleri takip edecek olan merkezi eylemi örgütleme,
2. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu temsilciliklerinin kurulmuş olduğu illerde örgütlenme faaliyetlerini hızlandırma ve ayrıca görünürlüğün az olduğu iller başta olmak üzere 81 ilde çalışma başlatma,
3. İl temsilciliklerinin kurulduğu illerde dava takipleri yapma,
4. Örgütlenme faaliyetlerine yönelik olarak konferans, sosyal medya, imza kampanyası, basın, yerel basın, stant çalışmalarına ağırlık verme,
5. Tiyatro, müzik, spor, gezi gibi çeşitli faaliyet alanlarından destek vermek istemekte olan gruplarla beraber çalışmalar yapma,
6. Takip edilen dava dosyalarından derlenen raporlar ve verileri basına aktarma ve
7. İstanbul Sözleşmesi’ni dolaşıma sokan Platform çalışma programını geliştirme kararlarını aldı.