Muğla Valiliği'nden kadın cinayetlerini durdurmak için komisyon
3.7.2015
Muğla Ortaca'da, Cansu Kaya'nın öldürülmesinin ardından, Muğla'daki kadın örgütlerinin talebi ile Muğla Valiliği tarafından kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerinin önlenmesi için oluşturulan komisyonun ilk toplantısı bugün yapıldı.

 Komisyon toplantısına Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Karya Kadın Derneği, Eğitim-Sen gibi mücadele örgütlerinin yanısıra kadın cinayetlerinde muhatap olan kamu kurumları katıldı. Muğla Valiliği, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Kent Konseyi, Muğla Barosu, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Müftülük, Muğla Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi toplantıya katılan kamu kurumları idi. Toplantıda kadın cinayetlerini durdurmak üzere çözüm yolları tartışıldı. Kadın örgütleri tarafından, 6284 Sayılı kadına yönelik şiddetin önlenmesi kanunu ve 2006 yılında kadına yönelik şiddeti ve kadın cinayetlerini önlemek üzere yayınlanan Başbakanlık Genelgesi kapsamında kamu kurumlarının yükümlülükleri belirtildi. Kadın örgütleri tarafından, Muğla'da ŞÖNİM (Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi) ile kadın sığınmaevi açılması gerektiği dile getirildi. Ayrıca, kolluk kuvvetlerinin koruma görevlerini yerine getirmediklerinde, caydırıcılık açısından idari cezalara tabi tutulmaları gerektiğinin altı çizildi. Kadın cinayetlerinde undirim uygulanmadan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi için, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nün kadın cinayeti davalarında müdahil olması gerektiği ifade edildi. Koruma kanunu hakkında kamuoyunun bilgilendirilmesi, hastanelerde şiddete uğrayan kadınlar için ayrı birimler oluşturulması, kadınlara yönelik istihdam politikası geliştirilmesi, ücretsiz kreş, eğitimde müfredatın toplumsal cinsiyet ayrımcılığını engelleyecek biçimde düzenlenmesi, müftülük tarafından kadına yönelik şiddete karşı vaaz ve hutbeler gibi öneriler üzerinde duruldu.

 
Kamu kurumları ise Muğla'da kadına yönelik şiddeti ve kadın cinayetlerini durdurmak üzere yapılanları aktardı. Toplantıda, 15 Temmuz tarihine kadar Muğla Valiliği'ne çözüm önerilerinin yazılı sunulması, ardından Ağustos başında tekrar toplanılarak kamu kurumlarını bağlayıcı kararların tespit edilmesi kararı alındı. Kamu kurumlarına düşen yükümlülüklerin bu kurumlara Valilil tarafından yazılı bildirileceği ve uygulanıp uygulanmadığının denetleneceği belirtildi.
 
Cansu Kaya cinayetinin ardından Muğla Valiliği tarafından başlatılan bu komisyon çalışmasının, kadın cinayetlerini durdurmak için tüm illere yayılması önem taşıyor.