Mersin’de bedeni yakılarak canice öldürülen, kadın mücadelesinin simge isimleri arasında yerini alan üniversite öğrencisi Özgecan Aslan davasının 2. duruşması Tarsus Adliyesi önünde görüldü. Duruşmada savcı, mütaalasında sanıkların hiç bir indirim almasızın ağırlaştırılmış müebbet almasını talep etti. Mütaalada sanıkların, “nitelikli cinsel saldırı suçunu gerçekleştirememekten duyulan öfkeyle canice ve acı çektirerek cinayeti işlediği” yer almış oldu.
Özgecan’ın katillerinden pişkin iddia
Duruşmada cinsel saldırı suçunu da birbirlerine atan sanıklar Suphi ve Fatih’in tartışmasına hakim müdahale ederek, sadece kendi savunmalarını yapmalarını söyledi. Özgecan’ın katillerinden Suphi Altındöken’in Özgecan davasının basında bulduğu yankı ile ilgili söylediği sözler ise duruşmadaki avukatlar ve izleyenler tarafından büyük tepki gördü. Katil Suphi Altındöken, Özgecan’ın avukatlarından birisinin eşinin gazeteci olduğunu ve bu gazeteci yüzünden davanın basında çok yer aldığını söyledi ve pişkin biçimde davanın basında çok fazla yer almasının toplumda infial yarattığını iddia etti.
“Özgecan’ın öldürülmesi münferit değil toplumsal bir konu”
Özgecan’ın avukatları duruşmada, Özgecan davasının münferit bir olay olmadığını ve toplumsal olarak çözülmesi gereken bir sorun olduğunu belirttiler. Avukatlar ayrıca sadece Türkiye’nin değil dünyanın gözünün bu davada olduğunu söyleyerek, mahkemeden çıkacak kararın uluslararası kamuoyunda Türkiye’deki hukuka bir nevi ayna tutacağını söyleyerek, mahkemeyi adaleti sağlama konusunda uyardılar.
Dava 3 Aralık’a ertelendi
Bu duruşmaya bizzat gelmeyen, bağlantı yoluyla katılan sanıkların bir sonraki duruşmaya kesinlikle getirilmesi gerektiği de avukatlar tarafından vurgulanarak, sanıkların 3. duruşmaya getirilmesi talep edildi. Sanık avukatların ek süre istediği dava 3 Aralık tarihine ertelendi.
Kadınlardan “Özgecan yasası” sloganları
Tarsus Adliyesi’nde duruşma sürerken dışarıda da avayı ilk duruşmada da takip eden Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, bu duruşmada da “Özgecan yasası istiyoruz” sloganıyla eylemdeydi. Duruşmanın başlamasıyla davayı takip etmek üzere Plaftorm temsilcileri ve avukatlar adliyeye girerken, Platform üyeleri ve öldürülen kadınların aileleri adliye önünde durmaksızın kadınların yaşam hakları için sloganlar attı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun adliye önündeki eylemine CHP’li kadınlar, Halkevci kadınlar, İlerici kadınlar, Kampüs Cadıları, Mor Dayanışma, Üniversiteli Kadın Kolektifi, Devrimci Adana Demir Sporlular, Birleşik Haziran Hareketi’nden kadınlar da destek verdi. HDP’li vekil Çilem Özden de konuşma yaptı.
Adliye önünde “Özgecan yasası istiyoruz” sloganıyla eylem yapan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, öldürülen tüm kadınlar için adaletin sağlanması ve kadın cinayetlerinin durması için Özgecan yasasının bir önce çıkması gerektiğini söyledi
AKP’nin kadın kurumu KADEM bile artık Özgecan Yasası istedi.
AKP’nin bizzat kurdurduğu KADEM de adliye önündeydi. Attıkları sloganlarından ve gerçekleştirdikleri eylem tarzından Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’ndan “etkilendikleri” anlaşılan KADEM üyeleri de “Özgecan yasası” istediğini beyan etti. AKP’nin fikriyle hareket eden KADEM dahi “Özgecan yasası” için bugün Tarsus Adliyesi önünde sloganlar atarken, oldukça toplumsallaşan “Özgecan yasası” için AKP’nin atacağı adım merakla bekleniyor.
Davada öldürülen kadınların aileleri, Platform temsilcileri ve hukukçuları konuşmalar yaptı. İşte davadan açıklamalar: