"Medyada Kadın Algısı" paneli gerçekleşti
26.3.2013
İzmir Ekonomi Üniversitesi Medya Kulübü tarafından düzenlenen, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun da konuşmacı olarak katıldığı "Medyada Kadın Algısı" Paneli İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde gerçekleşti.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Medya Kulübü tarafından düzenlenen “Medyada Kadın Algısı” Paneli 26 Mart 2013 Salı günü 15:30’da İzmir Ekonomi Üniversitesi Konferans Salonu’nda gerçekleşti. İzmir Ekonomi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevda Alankuş’un moderatörlüğünü yaptığı panele konuşmacı olarak Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu İzmir Temsilcisi Sanem Deniz Kural, CNN Türk muhabiri Göksel Göksu ve Hürriyet Gazetesi’nden Banu Şen katıldı. İzmir Ekonomi Üniversitesi Medya Kulübü tarafından düzenlenen panelin destekleyenleri arasında Balçova Belediyesi, EkoTog, İEÜ Modern Dans Kulübü ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu yer aldı.

Panel öncesinde İzmir Ekonomi Üniversitesi Modern Dans Kulübü dansçıları tarafından kadın cinayetleri konulu dans gösterisi sergilendi.

 

Panelin açılış konuşmasını İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevda Alankuş yaptı. Alankuş konuşmasında kadın cinayetlerindeki ve kadına yönelik şiddetteki artışa dikkat çekerek, medyanın bu konudaki sorumluluğuna değindi. Bu konuyu farklı alanlarda anlatacak olan panelistlere sözü verdi.

 

Mücadelenin kazanımları

İlk konuşmayı Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu İzmir temsilcisi Sanem Deniz Kural yaptı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun kuruluşundan itibaren yürüttüğü mücadeleye ve kazanımlarına değinen Kural, öldürülen kadınların aileleri ile birlikte mücadele ettiklerini vurguladı. Platformun hazırladığı kadın cinayetleri verilerine değinen Kural, iletişim araçlarının bu verileri toplamaktaki önemine de değindi. Münevver Karabulut Cinayeti davası sürecinde, Platformu yeni oluşturduklarında “kadın cinayeti” kavramını medyanın gündemine getirdiklerini anlatan Kural, salonda bulunan İletişim Fakültesi öğrencilerine seslenerek, kadın cinayeti haberlerinin titizlikle ele alınması gerektiğini belirtti. Hazırladıkları kısa filmleri izleyicilerle paylaşan Kural Platform’un mücadelesine katılma çağrısı da yaptı.

 

Kadın cinayeti haberleri daha fazla

Hürriyet İzmir’de hem yazarlık hem muhabirlik yapan Banu Şen ise, 20 yıllık gazetecilik hayatında karşılaştığı kadın cinayeti haberlerini katılımcılarla paylaştı. Ayrıca kadınların medya sektöründeki yerlerine değinen Şen, kadınların sayısının artmakla beraber erkeklerle eşitlenmediğine değindi. Gazetelerde kadına şiddet haberlerine eskiye göre daha çok yer verildiğine değinen Şen, cinayet olaylarının, medyada insanlara nasıl yansıtıldığını ve kadınların, tiraj malzemesi olarak kullanıldığını da vurguladı.

 

Çelişkili ifadeler

CNN Muhabiri araştırmacı gazeteci ve yazar Göksel Göksu ise “Tetiği Çekenler” başlığı altında yaptığı belgeselinden yola çıkarak başladığı sunumunda kadın katillerinin çelişkili ifadeleri üzerinde durdu. Çektiği belgesel ile kadınları öldüren katillerin akıl hastası olmadıklarını ortaya koyan Göksu, ayrıca kadınların medyadaki yerlerine de değindi. Adalet Bakanlığı’nın verilerine de değinen Göksu, kadına yönelik şiddetin medyada yer bulurken karşılaştıkları sorunların altını çizdi.

 

Konuşmaların ardından soru-cevap bölümü ile panele devam edildi. Daha sonra Medya Kulübü tarafından hazırlanan plaketler konuşmacılara sunularak panel sona erdi.