Platform Antalya otobüslerinde
4.5.2013
Antalya'da platformun örgütlenme çalışmaları kapsamında hazırlanan slaytlar şehirde bulunan otobüslerdeki ekranlarda bir haftadır yayınlanıyor.

 

Koruma yasası kapsamında şiddeti önlemek için hazırlanan 12 adımda yönetmelik uygulamalarını tanıtan ve Antalya’da 5 mayıs 2013 tarihinde Cam piramit Düden salonunda yapılacak olan Koruma yasası eğitiminin tanıtım duyurusunun yer aldığı slaytlar bir haftadır şehirdeki otobüslerin içinde bulunan ekranlarda yayınlanmaktadır.

 

Antalya halkı artık platformu tanıyor

Şehirdeki tüm otobüslerde yayınlanan slaytlar otobüse binen herkes tarafından izleniyor.Bu sayede Antalya halkı platformun varlığından haberdar oluyor hem de şiddet gören ve ne yapacağını bilmeyen kardeşlerimize yol göstermiş oluyor.

2 gün önce slaytların resmini çekmek için bindiğim otobüste iki kadın kardeşimle röportaj yapma fırsatı buldum.Kardeşlerimden biri Van’lı diğeri ise Antalya’lıydı.İsimlerini vermek istemiyorlar biri boşandığı eşi yüzünden diğeri ise eşinin baskısından çekindiği için.Saygı duyuyorum bu kararlarına ve onlarla yaptığım görüşmeden bir kesiti sizinle paylaşmak istiyorum.

 

“Şiddet tamam da bu öldürmek ne oluyor ?”

İlk röportajı Van’lı kardeşimle yaptım.Kendisi ben fotoğrafları çekerken meraklı gözlerle izliyordu beni ve “Niye çekiyorsunuz bu fotoğrafları? “diye sordu.Sohbete platformumuzu tanıyıp tanımadığını sormakla başladım.Daha önce hiç duymamış platformun adını ama artık biliyor.”Ne yapıyorsunuz kadınlar için” diye sordu ve dilim döndüğünce anlattım.Cinayete kurban gitmiş kardeşlerimizin katillerine hesap soruyoruz ve şanslı olan hala yaşayan kardeşlerimizin öldürülmemesi için uğraşıyoruz diye kısaca platformun çalışmalarından bahsettim kendisine.”Ne güzel kadınlar için böyle uğraşıyorsunuz.Şiddeti hepimiz görüyoruz,şiddet tamam da bu öldürmek ne oluyor?Kadınların işi zor sizin işiniz daha da zor Allah yardımcınız olsun”dedi.


“Yasaların ağırlaştırılması lazım!”

Röportaj yaptığım diğer kardeşim Antalya’lıydı.Kendisi 20 yıllık evliliğini şiddetten dolayı geçen yıl bitirmiş.”Yıllarca şiddet gördüm,artık dayanamadım geçen yıl boşandım ama yine de kurtulamadım.Boşanmakla da iş bitmiyor!Çalışıyorum,kendi ayaklarımın üstünde duruyorum,kimseye muhtaç değilim ve böyle olması o insanı daha çok kızdırıyor.Kadınların güçlü olmasına tahammülleri yok.Çalışan kadınlar daha fazla şiddete uğruyorlar.Yasaların ağırlaştırılması lazım,bunları korkutacak hiçbir şey yok.Her türlü hakkı kendilerinde buluyorlar.Zor bu ülkede şiddetin bitmesi zor size çok kolay gelsin”dedi.

 

“Kadınsan şiddetin bir türüne mutlaka maruz kalıyorsun”

Konuştuğum iki kardeşimin memleketleri,yaşam koşulları,eğitim seviyeleri birbirlerinden çok farklıydı ama ne olursa olsun kadınsan şiddetin bir türüne mutlaka maruz kalıyorsun. İşimiz zor,süreç zorlu biz de biliyoruz ama el ele vermezsek üzerimize düşeni yapmazsak daha da zor olacak.Kadın cinayetlerini durdurmak ve şiddeti önlemek için bütün kadınların birlikte adım atması gerekir.