Koruma altında öldürülen Ferdane Çöl’ün davasının 5. duruşması 22 Mayıs 2013 Çarşamba günü 14:00’da İzmir Bayraklı Adliyesi 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşma öncesinde adliye önünde toplanan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu öldürülen kadınların ailelerinin ve koruma hakkı mücadelesi veren kadınların da katılımı ile bir eylem gerçekleştirdi. “Kadın kardeşlerimiz öldürülmesin” diyerek yapılan eyleme Ferdane Çöl’ün ailesinin yanı sıra İzmir’de öldürülen Pınar Ünlüer’in babası Zeki Ünlüer, eyleme katılmak için İstanbul’dan gelen Gülay Yaşar’ın babası Duran Yaşar, yine eylem için Manisa’dan gelen Fethiye Gökçen’in ağabeyi Aziz Tarhan ve Ayşe Selen Ayla’nın ailesi Hatice ve Sertel Ayla da katıldı.
Polisler koruma görevini yapmıyor
Platform adına basın açıklamasını yapan Emine Sözüdoğru, Ferdane Çöl’ün öldürüldüğünde koruma altında olduğuna dikkat çekti. Ferdane Çöl’ün öldürülmeden önce polise 100 kez şikayetçi olduğunu belirten Sözüdoğu, polisin korumak yerine Ferdane Çöl’e “Ölsen de kurtulsak” dediğinin altını çizdi. “Mücadelemiz sonucu Ferdane’yi korumayan polisler hakkında soruşturma açtırmayı ve ceza verdirmeyi başardık” şeklinde konuşan Sözüdoğru, Ferdane Çöl davasının takipçisi olduklarını belirtti. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in “Bir kadın karakola gelmeden önce 36 defa düşünüyor” sözlerine dikkat çeken Sözüdoğru, “Ferdane Çöl kardeşimize yaptıkları gibi şikayetleri dikkat alınmadığı için kadın kardeşlerimiz polise giderken 36 kez düşünüyor” dedi. Kadınların öldürülmemesi için devleti göreve çağıran Sözüdoğru, Ferdane Çöl davasında katiller, azmettirenler ve delilleri karartanlar en ağır cezaya çarptırılana kadar davanın peşinde olduklarını vurguladı.
Kadın kardeşlerimizi korumak zorundasınız
Basın açıklamasının ardından konuşan Ferdane Çöl’ün annesi Suna Maviş ise kızını öldürtenlerin, azmettirenlerin de ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası almasını istediğini belirterek “Başka canlar yanmasın” dedi. Suna Maviş’in ardından söz alan Ferdane Çöl’ün kızkardeşi Birdane Çağan ise, kadın cinayetlerini önlemek için ağır cezalar verilmesi gerektiğinin altını çizdi. Eylemde konuşan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu İzmir Temsilcisi Sanem Deniz Kural ise şunları belirtti: “Aile Bakanı Fatma Şahin kadın cinayetlerinin abartıldığını söylüyor. Her gün devletin koruması gereken kadın kardeşlerimiz öldürülüyor. Fatma Şahin gerçeklerden kaçıyor. Fatma Şahin’e sesleniyoruz: Kadın kardeşlerimizin öldürülmemesi mücadelesi yürüten bizlerin Taksim’de karşımıza diktikleri polisleri, kadınları korumak için tahsis etmiş olsalardı, kadın cinayetleri artıyor olmazdı. Fatma Şahin şu an aramızda bulunan ve adalet isteyen öldürülen kadın kardeşlerimizin ailelerinin gözlerinin içine bakarak da, kadın cinayetlerinin abartıldığını söyleyebilir mi? Devlet kadınları korumak zorundadır.”
Duruşma ertelendi
Eylemin ardından Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu duruşmaya katıldı. Duruşmada Ferdane Çöl’ün annesi Suna Maviş ve Fikret Maviş’in yanı sıra Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu temsilcisi Sanem Deniz Kural, Platform avukatları Çağla Deniz Felamur ve Şefika Yıldırım ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı avukatı Nur Yılmazlar hazır bulundu. Ferdane Çöl’ü öldüren kocası Sedat Çöl’ün haricinde tutuksuz olan sanıklar İhsan Maviş, Muhammed Çöl, Burhan İpek, Cemal İpek, Haydar Maviş ve Ahmet Dağdır’ın yargılanmasına devam edilen duruşmada; cinayeti aydınlatacak olan delillerden olan, olay yerinden alınan DNA örnekleri ile sanıklardan alınan DNA örneklerinin henüz karşılaştırılmamış olduğu anlaşıldı. Sanıklardan İhsan Maviş’in Ferdane Çöl’ün yakınlarından ve eski kocasından da DNA alınmasını istemesi üzerine mahkeme başkanı Orhan Kızıltaş bunu neden talep ettiğini sordu. İhsan Maviş’in cevap olarak “Onlar bizden DNA örneği aldırdı, biz de onlardan alınmasını istiyoruz” demesi üzerine mahkeme başkanı İhsan Maviş’e “Burada çocuk oyunu oynamıyoruz” diyerek çıkıştı. Dava dosyasının İstanbul Adli Tıp Kurumu’ndan dönmemiş olduğu gerekçesi ile herhangi bir ilerleme olmaksızın duruşma 15 Ağustos 2013 tarihine bırakıldı.
Cezalar ağırlaşmalı
Davayı takip etmek için İstanbul’dan İzmir’e gelen Gülay Yaşar’ın babası Duran Yaşar duruşma hakkında şöyle konuştu: “Ben bu davaya İstanbul’dan geldim. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun ilk kurucularından biri olarak bu davadan iyi bir sonuç çıkacağını, her şeyin apaçık ortada olduğundan biliyorum. Her ne kadar konuyu farklı yönlere çekmek isteseler de, ağırlaştırılmış müebbet cezaları alacaklarına inanıyorum. İnşallah bu tür caydırıcı cezalar aldıkları sürece, cinayetlerin azalacağına inanıyorum. Kolluk kuvvetlerinin, mülki amirlerin daha dikkatli davranarak bu tür olaylara ciddiyetle önem vermelerini istiyor, adaletin yerine gelmesini istiyorum.”
Gidişat olumlu, ancak hızlanmalı
Platform avukatlarından Çağla Deniz Felamur şunları belirtti: “Davanın gidişatı şu aşamada iyi. Ancak azmettirenlerin tutuklu olmaması endişe verici. DNA testleri geldiğinde, azmettirenlerin en azından birinin çıkması, onların da ağır cezalar almalarını sağlayacak. Bunların dışında hakimin dosyayı inceleyip hazırlıklı gelmiş olması sevindirici. Çünkü, her ne kadar bu celsede kayda değer bir gelişme yaşanmamış olsa da, hakim bizim isteyeceğimiz tüm taleplere kendi karar vermiş oldu. Bu açıdan mahkemenin gidişatını olumlu buluyorum. Ancak davanın bu kadar yavaş ilerlemesi de olumsuz bir durum. Bir sonraki duruşmada dosyadaki eksikler tamamlanınca daha hızlı bir sonuç alınacağını düşünüyorum.”