7.10.2013
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kadına yönelik şiddetle mücadelede önemli bir adıma daha imza attı. Bağcılarda "aile avukatlığı" pilot uygulaması başlatıldı. Ancak adından da anlaşılacağı üzere hedef, kadın cinayetlerini önlemek değil, boşanmaları engellemek.
Kadına yönelik şiddetteki artış karşısında örgütlenen, hükümete basınç uygulayan kadın örgütlerinin taleplerini kısmen de olsa karşılayabilecek yeni bir uygulama başlıyor. Bağcılar’da açılışı yapılan proje ile artık “aile avukatlığı” uygulaması başlıyor. Ancak proje adından da anlaşılacağı gibi, temelde kadının lehine çalışacak bir uygulama olmaktan çok aile bütünlüğünü devam ettirmeyi hedefliyor. Açılışında konuşan Fatma Şahin’in en büyük hedefi, 20 bin boşanmayı engellemek. Boşanmak istediği için öldürülen kadınlar ise Şahin’in konusu bile değil.
Uygulama ile istismar ve şiddete uğrayan kadın, çocuk, yaşlı ve engellilere ücretsiz hukuki ve sosyal yardım yapılacak. Bağcılar’da ilk adımın atılması da tesadüfi değil. Çünkü kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin en yoğun yaşandığı ilçe İstanbul, bağcılar.
Yeterli olmadığını kabul etti
Bakanlığın yasa makinesi haline geldiğine işaret eden Bakan Şahin, konuşmasında şunları söyledi: "O kadar çok yasa yaptık ki o kadar çok yasal alt yapı oluşturduk ki, hedefimiz hukuk devleti olmak, ileri demokrasiye gitmek, bütün mevzuatları taramak gerekli tedbiri almak. Bunu yapmak çok önemli bir çatıdır. Bu yeterli mi işte yeterli bir yapı olmadığından bu tür çalışmaları yapmak zorundayız."
Esas zihinsel dönüşüme AKP’nin ihtiyacı var
Şahin konuşmasının devamında yasaların yeterli olduğunu ancak alt yapı eksiklikleri nedeniyle uygulanamadığını belirtti. Nedeni olarak ta zihinsel dönüşüm ve toplumsal farkındalıktaki yetersizliği gösterdi. Binlerce panik butonu dağıtıp, çağrılı koruma verip, sonrada gereğini yapmadığı için kadınların ölmelerine göz yuman bir hükümetin toplumu suçlamadan önce dönüp kendisine bakması gerektiği ortada. zira kadınların çalışmaması gerektiği, hamile kadının sokakta gezmemesi gerektiği gibi kadın düşmanı sözler devlet televizyonundan ilan edilirken, Başbakan her fırsatta kadınlara kaç çocuk doğurmaları gerektiğini buyururken, susan Şahin’in bu suskunluğu ile tüm yaşananları onayladığı ortada.
Koruyucu hekimlik kimi koruyacak?
Şahin, “aile avukatlığı” ile “aile hekimliği” gibi koruyucu hizmet yapılacağını duyurdu. Ama bir yandan da yaptıkları çalışmalarda kadınların %60’ının hukuki desteğe ihtiyacı olduğu halde, herhangi bir yere başvurmaktan imtina ettiğini ekledi. Kadınların kendilerini korumayan, hatta bizzat kolluk kuvvetlerinin tacizine, tecavüze sessiz kalan devlete güvenmedikleri ortada. aile avukatlığı, AKP zihniyeti elinde, ancak aile birliğini koruyacak ve kadınların hayatta kalmalarındansa boşanmamalarını sağlamaya hizmet edecek gibi görünüyor.