Evliliği teşvik etmek için para bile verecekler
29.10.2013
Hükümet kadınları hayatta tutacak politikalar üretmek yerine eve kapatacak, endi kadın düşmanı politikaları doğrultusunda yaşamaya mecbur etmeye devam ediyor. Başbakan'ın çok çocuk ağrısını hayata geçirmek için yeni evleneceklere devlet eliyle kredi dağıtılacak.

 Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, yapılan mevzuat çalışmaları kapsamında yeni evlenen çiftlere faizsiz 10 bin lira kredi verileceğini açıkladı. Açıklamayı Twitter üzerinden yapmayı tercih eden Şahin: Aile ve nüfus politikaları kapsamında yapılan mevzuat çalışmalarımıza göre yeni evlenen çiftlere faizsiz 10 bin TL kredi verileceğini duyurdu. Ayrıca evliliğin ilk yılında çocuk sahibi olunması halinde de kredinin ödemesi konusunda da öteleme imkânı getirileceğini belirtti.

Üç ayrı bakanlık kadın cinayetlerini durdurmak üzerine çalışsın

Üç ayrı bakanlığın kadın cinayetlerini durdurmak, Türkiye’de %30’larda seyreden kadın istihdamını arttırmak yerine evlilikleri ve doğum oranlarını arttıracak düzenlemeler yapmak için seferber. AKP hükümeti uzun süredir anlattığı ve eleştiriler alan doğum izninden, evlilik yardımına kadar pek çok düzenlemeyi içeren torba yasa hazırlığında. Tasarıyı sizler için Yarın gazetesi olarak madde madde inceledik.

Doğum sonrası borçlanma genişletilecek

Mevcut durumda sadece SSK'lı annelere tanınan doğum borçlanması, tarım SSK, BAĞ-KUR ve isteğe bağlı sigortalılara da tanınacak. İki doğumla sınırlı olan uygulamada borçlanılacak doğum sayısı üçe çıkarılırken sigorta başlangıcından önceki doğumların borçlandırılması da gündemde. Eğer bu şekilde yasalaşırsa yaklaşık 500 bin anneye erken emekliliğin yolu açılmış olacak şeklinde duyurulan yasa aslında kadınları iş yaşamından uzaklaştırıyor. Kadınlar eğer isterlerse belli oranda para ödeyerek çocuk doğumu ve bakımı ile uğraştıkları süre zarfını emeklilik yıllarından saydırabilecek.

Doğum izninde artış

Şu an 16 hafta olan ücretli doğum iznine bir hafta ilave edilecek ve takip eden üç ayda da yarı zamanlı çalışma hakkı tanınacak. İşveren bu sürede yarım ücret öderken diğer yarısını devlet karşılayacak. Bu üç ayın altı ay veya bir yıl olması da seçenekler arasında. Ancak bu düzenlemenin de özel sektörde çalışan kadınların lehine olmadığı ortada. Şu haliyle bile pek çok fabrika kadın işçileri üzerinde gebelik ve doğum izini konularında baskı yaparken, hatta hamile kaldığı için işten çıkarırken bu düzenlemeyle kadınları iş yaşamında yeni engellerin bekleyeceği ortada.

Üçüncü çocuğa 5000 lira

İkinci çocuk için 1000 lira, üçüncü çocuk için 5000 lira yardım yapılması planlanıyor. Bunun maliyeti yıllık 1,5 milyar lira olarak hesaplanıyor. Yardımlar geriye dönük değil, bundan sonraki doğumlar için verilecek. Bu yasa ile de sadece doğumların teşvik edildiği ortada. Oysa pek çok uzman hükümetin iddia ettiği gibi genç nüfusun azaldığını ve genç işgücünün azaldığını kabul etmekle beraber, önemli olanın nitelikli işgücü olduğunu vurguluyor. Ve nitelikli işgücü de bu eğitim sistemiyle mümkün değil. Uzmanlara göre önemli olan çok çocuk doğması değil çocukların nasıl yetiştiği. Ve bu koşularda bunun mümkün olmadığı ortada.

Esnek çalışma

Çocuğun doğumundan ilkokula başlama zamanına kadar ebeveyne esnek çalışma imkânı verilecek. Böylece anne baba, ilk 5-6 yılda çocuklarına daha fazla zaman ayırabilecek. İşveren, bu konuda yaşadığı eleman sıkıntısını istihdam bürolarından geçici personel teminiyle çözecek. Bu düzenlemenin özellikle özel sektör çalışan bir işçinin primlerini ve tazminatlarını ödemeyi tercih etmeyeceği için yeni işten çıkarmalara kapı açılacak.

Kreşlere ilave yardım

Kreşlere ilave teşvikler verilecek ve işyerlerinde kreş açılması özendirilecek. Pek çok konuda kesin düzenlemeler yapan hükümet kadınların işten çıkarılmalarını engellemek ve çocuk bakımının yükünü hafifletecek kreş açılması gibi düzenlemelerde sadece “özendirici”, hiçbir yaptırım gücü uygulamayı tercih etmiyor. Sırf bu bile temel dertlerinin kadınların toplum içindeki konumunun güçlendirilmesi değil, kadının evin içinde adeta kuluçka makinesi gibi konumlandırılmak istendiğinin göstergesi.

Tüp bebekte destek artıyor

Şu an iki denemeyle sınırlı olan ve çiftlerden %25-30 oranında katılım payı alınan tüp bebek uygulamasında kapsam genişliyor. Deneme sayısı üçe çıkarılırken çiftlerden alınacak katılım payı %15'e çekiliyor. Sezaryen yerine normal doğum teşvik edilecek. Normal doğumda SGK desteği artırılacak.

Doğum sonrası işe dönüş garantisi

Doğum sebebiyle ücretli-ücretsiz izne ayrılan annenin tekrar işe alınmasına dair İş Kanunu'nda düzenleme yapılacak. Ayrıca devlet memuru annelerin aylıksız doğum izni süresince kademe-derece ilerlemesi yapılacak. Düzenlemenin mahiyeti belli değil. Ancak bu düzenleme akıllara bu kadar devlet eliyle doğum teşvik edilmeden bile Novamed gibi fabrikaların üretimlerinin düşmesini engellemek için işe aldıkları kadınlara doğum yapmama şartı getirdiklerini hatırlatıyor.

Genç evlilikler teşvik edilecek

Düzenlemenin en kritik maddelerinden biri 18-26 yaş arasında evlenen gençlere sıfır faizli ve bir yıl ödemesiz 10.000 lira kredi verilmesi. Bunun yıllık maliyetinin 202 milyon lira olacağı öngörülüyor. Kadınların boşanmak istediği, kendi hayatına karar vermek istediği için eski eş veya sevgilileri tarafından öldürüldüğü, kadın cinayetlerinin hala çok ciddi bir toplumsal sorun olduğu ortada. Bu gerçeğe rağmen hükümetin kadınları ne pahasına olursa olsun evli tutmaya çalışması manidar.

Bu bütçeyi kadınları korumak için harca

Milyarlardan bahsin açıldığı düzenlemenin kadınları hayatta tutmak için kullanılması, işsizlik nedeniyle ne yapacağını şaşırmış gençliğe istihdam yaratmak için kullanılması mümkün. Alt yapı eksikliğinden, yeterli personel olamadığı gerekçesiyle koruma talep eden kadınlar nitelikli bir korumadan mahrum. Hal böyle iken hükümetin bu düzenlemesinin kadınlara müjde değil, erkek egemenliği nedeniyle ölümle burun buruna yaşamaya devam edeceklerinin haberinden başka bir şey vermiyor. Kadın örgütlerinin yasaya itirazı devam ediyor. Önümüzdeki günlerde bu konuda da yeni eylemler göreceğimiz, kadınların meydanlara ineceği ortada.