23.12.2013
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Fethiye Gökçen'in karar duruşması için Manisa Adliyesi önündeydi. Katile müebbet hapis cezası verildi. Mahkeme heyeti takdir indirimi uygulayarak cezayı ağırlaştırılmış müebbetten, müebbet hapise düşürdü.
12 Nisan 2013 tarihinde Manisa’da sokak ortasında ayrılmak istediği kocası Ali Gökçen tarafından defalarca kez bıçaklanarak öldürülen Fethiye Gökçen davasının karar duruşması bugün Manisa Adliyesi’nde görüldü. Duruşmaya Fethiye Gökçen’in ailesi ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu katıldı.
İndirimi kabul etmiyoruz
Fethiye Gökçe’nin karar duruşmasında katil Ali Gökçen'e müebbet hapis cezası verildi. Diğer kadın katilleri gibi "Beni aldattı" iddiasına yaslanarak haksız tahrik indirimi almaya çalışan katil, bu indirimi alamadı. Ancak mahkeme heyeti "takdir indirimi" uygulayarak Ali Gökçen'e verdikleri cezayı ağırlaştırılmış müebbet hapisten, müebbet hapise düşürdü. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Fethiye Gökçen’in ailesi kararı temyiz edecek.
Katillere ağır ceza verilene dek mücadeleye devam
Duruşmanın ardından Manisa Adliyesi'nde eylem yapan kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, kadın katillerine verilen hiçbir ceza indirimin asla kabul etmeyeceklerini belirtti. Kadınları korumayan "Korumak için yeterli polisimiz yok" diyenerin, polisleri rüşvet aldıkları kişileri korumak için görevlendirdiklerini belirten Platform, Fethiye Gökçen'in de savcı ve polise defalarca kez gitmesine rağmen korunmadığı için katledildiğine dikkat çekti.
Eylemde konuşan Fethiye Gökçen'in ablası Nuran Göksu, katil en ağır cezayı alana dek mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti. Fethiye Gökçen'in annesi Azime Tarhan ise "Başka canlar yanmasın" diyerek kadın cinayetlerinin artık son bulmasını istedi.
Eylemde söz alan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu temsilcisi Sanem Deniz Kural, Fethiye Gökçen'in katiline ceza indirimi uygulanmasını kabul etmediklerini belirtti. Ali Gökçen'in haksız tahrik indiriminden yararlanabilmek için her yolu denemesine rağmen, bunu başaramadığını belirten Kural, bunun yürüttükleri mücadelenin sonucu olduğunu söyledi.
Korumayan hükümetten hesap sordular
Basın açıklamasını Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu adına Özge Arslan yaptı. AKP hükümetine seslenen Arslan şöyle konuştu: "Fethiye’nin, Sedef’in, Serpil’in daha nice kadın kardeşimizin korunmadığı için, 'polisimiz yok' denildiği için öldürüldüklerini unuttuk mu sandınız? Bizler nasıl ki, kaybettiğimiz her kadın kardeşimizin hesabını bir bir soruyorsak, korumadığınız kadın kardeşlerimiz için il il adalet arıyorsak, halktan çaldıklarınız için de karşınıza dikilmeyi biliriz. Çaldıklarınız emekçilerin alınteridir, gençlerin geleceğidir, kadınların yaşam hakkıdır. Her çaldığınız kuruş bu ülkede bir kadın kardeşimizi daha kaybetmemize neden olmuştur. Bunların hesabını AKP hükümeti bir bir vermek zorundadır. Paralarınızı ayakkabı kutularına sığdırabilirsiniz, ama kadınların öfkesi ve mücadele gücü hiçbir yere sığmaz, tüm Türkiye’yi ve tüm dünyayı sarar. İşte o zaman, tıpkı şimdi pislikleriniz ortaklığa döküldüğünde yaptığınız gibi, kaçacak delik ararsınız."