Valiler koruyorsa, 237 kadın neden öldürüldü?
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu 25 Kasım’da Eskişehir, Bursa, İzmir, Ankara, Manisa, Kayseri ve İstanbul’da 3071 sayılı bilgi edinme hakkını kullanarak valiliklere illerinde yaşanan kadına yönelik şiddetle ilgili somut gerçekleri açıklamasını ve kadınları korumak için harekete geçmesini talep etti. Valilik önlerinde yapılan eylemlerle valileri göreve çağıran Platform üyeleri, eğer halkın valileri iseler, kadınları korumak için harekete geçmeleri gerektiğini dile getirerek, Başbakan’ın valilerin kızlı erkekli öğrenci evlerine müdahale etmesi gerektiği yönündeki talimatını eleştirerek, “Esas talimatı biz veriyoruz: kadınları koruyun” demişlerdi.
Kadınlarla görüşürken öz eleştiri veren valilerin yerinde yeller esiyor
İstanbul ve Bursa’da Platform heyetini makamında ağırlayan Vali Yardımcıları, kadınları korumak konusundaki eksikliklerini kabul ederek, gerekeni yapacaklarına dair verdikleri sözleri sıra yazılı açıklama yapmaya gelince unuttu. İstanbul, Bursa ve Eskişehir valiliklerinden yapılan yazılı açıklamalarda, valilerin kadınları korumak için eksiksiz tüm görevlerini yerine getirdiği belirtildi.
Peki, 237 kadın nasıl öldürüldü?
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun araştırmalarına göre, 2013 yılında 237 kadın öldürüldü. Kadınların büyük kısmı boşanmak veya ayrılmak istediği için öldürüldü. En fazla kadın cinayetinin yaşandığı 5 il; İstanbul, İzmir, Diyarbakır, Antalya ve Gaziantep oldu. Öldürülen 237 kadın kardeşimizin, 25’i koruma talep etmişken 18’i koruma alabildi. Bunun dışında kalanlar ise ya başvuru yapmış ama koruma alamamış ya da koruması öldükten sonra verilmiş durumda. Hal böyle iken kadınları koruduğunu iddia eden valiliklerin görevlerini yerine getirmediği ortada.
Daha dün valilik emri ile kadınların önene barikat kuruldu
Kadınları koruduğunu iddia eden İstanbul Valiliği 5 Ocak günü Taksim’de yürümek isteyen Platform üyelerinin barikat kurarak engellemek istedi. Aralarında, koruma altındayken öldürülen Muhterem Göçmen’in de bulunduğu kadınlar polis kalkanları ile metrelerce ittirildiler.
Bursa’dan ilginç cevap
Koruma altındayken öldürülen Çiğdem Bilici’yi korumayan kollukla ilgili soruşturma başlatılmasının da talep edildiği Bursa Valiliğinden ise bu konuya dair somut bir adım atılmadığı gelen cevap da Platform üyelerine pes dedirtti. Valilik, Platform üyelerine zaten çıkması ve uygulanması için yasa yazım sürecinden itibaren aktif rol alan 6284 sayılı yasanın nasıl işletildiğine dair bir şema gönderildi.
Platform, talep etmiyor, talimat veriyor
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu talimatlarını dikkate alıp, somut gerçekleri açıklamayan, kadınları korumak için etkin önlemler almayan Valilerin üzerlerine düşeni yapana kadar yakalarını bırakmamakta kararlı.