Kadınların yasası mecliste
18.1.2014
CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun hazırlayarak, 25 Kasım'da Milletvekilleri Melda Onur, Candan Yüceer ile görüşüp harekete geçmelerini talep ettiği Türk Ceza Kanunu değişiklik teklifi, Melda Onur tarafından meclise sunuldu. Yasa ile cinsel yönelimi ve cinsiyet kimliğinde kaynaklı işlenen cinayetlerin nitelikli hallerden sayılmasını isteniyor.

CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, kasten öldürme suçunun kadınlara “kadın olma” sebebiyle işlenmesi halinde kişinin ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılması için kanun teklifi verdi. “Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun çalışmalarını TBMM'ye taşıdık...” açıklaması ile duyurduğu yasa teklifi ile hedeflenen kadın cinayetlerine caydırıcı cezalar verilmesini sağlayarak, cinayetlerin durdurulmasını sağlamak, “iyi hal”, “ağır tahrik” gibi gerekçelerle kadın katillerine indirim verilmesinin önüne geçmek.

Kadın cinayetleri artıyor

Yasa teklifinin gerekçesinde Melda Onur, artan kadın cinayetlerine dikkat çekerek Platform verilerini kaynek göstererek şu ifadelere yer verildi: “Bu cinayetlerin büyük çoğunluğu, kadının, eşinden boşanmak istemesinden dolayı işlenmektedir”

Cezai indirimler yeni kadın cinayetleri demek

Kadın cinayetlerinde indirim uygulanmaması gerektiği belirtilen yasa teklifi şöyle devam ediyor: “Kadın cinayeti bir insanlık suçudur, bu suçun indirimi olmamalıdır. Adliye salonlarında gerçekleşen her kadın cinayeti duruşmasında bir insanlık ayıbı yaşanmakta, sanıklar, kendini savunamaz durumda olan kadınların hakkında ve ailesinin gözü önünde iftira ve yalana başvurarak, cezasında indirim almaya çalışmaktadırlar”

Adalet gecikemez, kadın cinayetleri politiktir

Yasa teklifinin gerekçe kısmında özellikle yargı sürecinin uzatıldığı, kadın cinayetlerinin “nitelikli halden” sayılmamasının, cinsiyeti nedeniyle öldürülen kadınlar hukukta resmi olarak tanınmadığı anlamına geldiği vurgulandı.

Kadın katillerine ağır ceza

Kanun teklifinin yasalaşması ile son yıllarda artan kadın cinayetlerinin önlenmesi, bu tanımın hukukta terimsel olarak yer alması, cinsiyeti ve cinsel yönelimi sebebiyle işlenen cinayetlerin töre saikiyle işlenen cinayetler gibi cezalandırılması, cezai indirim uygulanmaması ve bu suçların af kapsamı dışında tutulması amaçlanıyor.

Yaşamak için yolsuzluk yapıp, rüşvet mi vermek gerek?

HSYK değişikliği için teyakkuza geçen hükümetin, kadın cinayetlerini önlemek için aynı hızla çalışmadığı ortada. Ancak koruma kanunu için de harekete geçmeyen hükümetin, yarattıkları toplumsal baskı ve mücadele ile 6284 sayılı Kadının Korunmasına ilişkin yasanın çıkmasını sağlayan Platform bu yasanın da hemen hayata geçirilmesi konusunda kararlı. Platformun da mücadelesi ile 8 Mart 2014’de Türk Ceza Kanunu değişikliğinin gerçekleşmesi hedefleniyor.  


  • YAZAR
  • Editor