Sakarya'da eşinden çok kez şiddet gören ve can güvenliği olmadığı için babasının evine sığınan Emine Yayla daha 15 yaşındayken evlendirilmek zorunda kalmıştı. Devlet tarafından koruma altındayken babasının evinde kocası tarafından 17 yaşındayken öldürülen Yayla'nın karar duruşması bugün Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü ve "en alt seviyede tahrik indirimi"nin uygulanmasını kararlaştıran mahkeme, verilen cezanın 30 yıla indirilmesine karar verdi.
Katile en alt seviyede tahrik indirimi verdi.
Sanık indirim alabilmek için verdiği ifadede; eşinin kendisini eve çağırdığını ve aralarında geçen tartışma sonucu eşinin kendisine sarf ettiği sözlerden dolayı öldürdüğünü söyledi. Mahkeme, herhangi bir görgü tanığı olmadığı için tanığın ifadesine itibar edip, en alt seviyede tahrik indirimi verdi.
Platform indirimlere karşı TCK'da değişiklik için meclise teklif sunmuştu
Adliye önünde katile ağır ceza talebiyle basın açıklaması yapan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu; kadın cinayetlerinde bu tür indirimlere gidilerek, bu indirimlerin yerleşik hale geldiğini ve katiller açısından caydırıcı olmadığını vurguladılar. Platform, TCK'da değişiklik için yaptıkları teklifin de meclise sunulduğunu, zaten bu teklifin de bugün duruşmada yaşananlarla bağlantılı olduğunu söyledi.
Ayşenur İslam'ı başka Kader’ler, Emine’ler olmasın diye göreve çağırıyoruz
Okunan basın açıklamasında ise; yeni Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam halen kadın cinayetlerini durdurmak için bir icraatte bulundığını, göreve başlamasından bu yana yaptığı ilk açıklamada çocuk gelinlerin “masumane” olduğunu söylediğini belirterek: "14 yaşında Kader’in hayatını kaybetmemizin ardından yaptığı bu açıklamanın sonrasında çocuk yaşta başka kadın kardeşlerimizin cinayet haberlerini almaya başladık. Ayşenur İslam’ı kadınların yanında yer almaya, başka Kader’ler, Emine’ler olmasın diye görevini yapmaya çağırıyoruz." denildi.
Dava sonucunu Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu temsilcilerine ve Emine'nin ailesine sorduk;
Platform Hukuk Sorumlusu Gökçesu Özgül:
Tasarlayarak öldürdüğünü düşündüğümüz için eşini tasarlayarak öldürmekten ceza almasını istedik. Ancak mahkeme tasarlama olmadığını söyledi ve indirim verdi. Fakat biz bu indirimi de kabul etmediğimiz için bunu Yargıtay’a götüreceğiz; çünkü hiç indirim verilmemesi gerekiyor. Bunun en temel sebeplerinden birisi, Emine’nin çok kere şiddet görmüş olması, koruma kararının olması bu cinayetin göz göre göre geldiğini gösteriyor.
O savunmayı Emine yerine biz yapıyoruz
Kendi hayatı tehlikeye girdiğinde ailesinin yanına gelmiştir hayatını korumak için. Bu cinayetin tek tanığı katilin kendisi ve şuan Emine kendisini savunamadığı için, o savunmayı Emine yerine biz yapmaya çalışıyoruz elimizden geldiğince. Bu mücadeleyi devam ettiriyor olacağız Yargıtay aşamasında da. Zaten asıl canımızı yakan şey de derdimiz de kadın cinayetlerine kolayca yapılan indirimlerin yerleşik haline gelmesi. Biz bunun üzerine gideceğiz ve bunun önüne geçmeye çalışacağız.
Bu indirimlerin önüne geçeceğiz
Bilindiği gibi TCK’da değişiklik için yaptığımız teklif de meclise sunuldu. Bu zaten doğrudan bugün yaşadığımız davayla bağlantılıdır. Kadın yaşamlarının değersiz olduğunun düşünülmesi ve hiçbir caydırıcılık taşımayan bu hapis cezalarının yaygınlaşmasının önüne geçmek istiyoruz. Bunun mücadelesini yürütüyoruz. Kadın cinayetlerinin durdurulması için tek mücadele yöntemi bu olmamakla beraber durdurulması için önemlidir. Biz elimizden gelen her şeyi yapıp bu mücadeleyi devam ettireceğiz.
Platform İstanbul Temsilcisi Fikriye Yılmaz:
Emine Yayla kardeşimizin katiline haksız tahrik indirimi uygulandı. Bizler haksız tahrik indirimini kabul etmiyoruz. Bir kere daha Meclise sunmus olduğumuz kadın katillerine ağır ceza verilmesi için ek madde önerimizin ne kadar gerekli olduğu kanıtlanmış oldu. Bu ülkenin adalet mercileri kadınların yanında kararlar vermediği surece kadın cinayetleri artmaya devam edecektir. Emine kardeşimiz çok genç yaşında evlendi ve henüz 17 yaşındayken öldüruldü. Ayşenur Islam çocuk gelinlerle ilgili "masumane" açıklaması yapacağına Emine'ler öldürülmesin diye harekete geçsin.
Emine Yayla'nın babası Hasan Yılmaz:
Davayla ilgili çok üzgünüz; çünkü ağırlaştırılmış müebbetten düşüre düşüre 24 yıla kadar düşürdüler. Bu çok az bir ceza. Neden böyle olduğunu anlamadık. Tekrardan temyize göndereceğiz. Benim anlamadığım şey burası adalet sarayı değil, para sarayı. Suriye’den gelen muhaliflere her türlü imkanları sağlıyorlarken bizim çocuklarımız için adaletlerini göstermiyorlar.
Bakanlık telefonu suratıma kapattı
Bakanlığa da aynı şekilde ‘Burası adalet sarayı mı, para sarayı mı’ diye sorduğumda telefonu suratıma kapattılar. Ağırlaştırılmış müebbet verilince caydırıcı olur; fakat şuan indirim üzerine indirim uyguluyorlar.