2014 Ağustos ayı kadın cinayeti gerçekleri
12.11.2014
Ağustos ayında 24 kadın kardeşimiz erkekler tarafından öldürüldü. Kadınların %50'si kendi hayatlarına dair karar vermek istedikleri için öldürülürken en çok cinayet yine İstanbul ilinde işlendi.

Kadınların %33’ü kocaları, %17’si erkek kardeşleri tarafından öldürüldü, %9’unun ise kim tarafından öldürüldükleri bilinmiyor.

 

Suça Teşvik Eden Yayın Yapmak Suçtur

 

Geçtiğimiz Temmuz ayında, sadece bir ayda 35 kadın cinayeti işlendi. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun Ağustos ayında binlerce kadınla ve öldürülen kadınların aileleriyle birlikte yaptığı büyük yürüyüşte gördük ki bu toplum artık kadın cinayetlerinin Türkiye’nin en çok kanayan yarası olduğunu biliyor, kadın cinayetlerinin durdurulmasını istiyor ve bu mücadeleye katılıyor. Devletin korumadığı kadınların kapısında nöbet tutarak devletin yapmadığını yapıyor. Toplumun kadın hareketinin cinayetleri durdurmak için verdiği bu mücadele sonucu Temmuz ayına göre Ağustos ayında cinayetlerde bir azalma olmuştur.

 

Bu toplum kadın cinayetlerini durdurmak isterken ulusal televizyon kanallarına kadın katilleri çıkartılıyor, karısını tornavidayla 43 yerinden yaralayan adam programa konuk edilerek alkışllatılıyor, haber ajanslarından karısını vuran erkeğin videoları yayınlanıyor. Yani elbirliğiyle suça teşvik edilen yayınlar yapılıyor.

 

Hak ve özgürlükleri kısıtlayarak Youtube’u kapatan hükümet, televizyon programlarını yayından kaldıran RTÜK neden kadınların yaşam hakkını ihlal eden ve TCK’ya göre suç teşkil eden bu yayınların yapılmasıyla ilgili hiç sesini çıkarmıyor?

 

Kadın Cinayetlerini Durduracağız

 

Bu ay çok fazla örneğini gördük ki erkekler hakkında verilen uzaklaştırma kararları etkisiz kalıyor. Kadınların kağıt üzerinde koruma kararları çıkmış olsa da kadınlar etkin bir şekilde korunmuyor. Cezaevinden tahliye edilen, denetimli serbestlikle serbest bırakılan erkeklerin dışarıya çıktıklarında ilk işi kadınları öldürmek oluyor. Yaşanan her kadın cinayetinden sonra ‘’bizim haberimiz yoktu, eğer haberimiz olsaydı korurduk ’’ diyen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam ve tüm yetkili kurumlar bu sorunları görmezden gelmek yerine kadınların hayatta kalması için harekete geçmelidir.

 

Televizyon programları ve haber ajansları artık suça teşvik eden yayınlar yapmak yerine kadınların yaşamak için verdiği mücadeleyi anlatmalıdır.

 

Geçtiğimiz Temmuz ayında 35 cinayetin işlendi

 

 

Koruma Kanunu’nun etkin uygulanması Yaseminlerin, Hülyaların yaşaması demektir. Hasretler yaşasın diyekapıda nöbet tutan toplumun taleplerine direnemezsiniz.

 

 Ağustos ayı verilerine ayrıntılı olarak ulaşmak için tıklayınız.

 


  • YAZAR
  • Editor