Eylül ayında kadınların %43’ü kocaları ya da eski kocaları, %21 tanıdığı biri, %11’i erkek arkadaşı, %11’i ise akrabaları tarafından öldürüldü. Öldürülen kadınların %14’ünün ise kim tarafından öldürüldüğü bilinmiyor.
Kadınlar en çok kendi hayatlarına dair karar almak istediğinde öldürülüyor
Eylül ayında hazırladığımız verilere göre kadınlar en çok kendi hayatlarına dair karar almak istediğinde öldürülüyor. Yine geçtiğimiz ayın verileriyle de birlikte değerlendirdiğimizde bu ay da %57’lik oranla en çok ateşli silah kullanılmış durumda.
Aileler caydırıcı cezanın yasalaşmasını istiyor
Ankara’da öldürülen Hatice Kaçmaz’ın babası, Antalya’da öldürülen Şule Seçil Tengir’in babası, Eskişehir’de öldürülen Şeker Dikbıyık’ın ailesi basına verdikleri demeçlerde de kadın katillerine caydırıcı cezanın yasalaşmasını istediklerini belirttiler.
Bu ay Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun takip ettiği Gülşah Kurban’ın,Sevim Gündoğdu, Yasemin Varıcı ve Ferdane Çöl’ün davalarında da ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile sonuçlandı. Eylül ayında 4 dava da ailelerin talep ettiği gibi katillere indirim uygulanmadı.
Yasa çıkması için daha ne olması gerekiyor?
Hasret Kara’yı 43 yerinden tornavidayla yaralayan kocanın davası bu ay Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Hakim yaralamanın “basit yaralama olmadığına” bu nedenle de davanın Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmesi gerektiğine karar verdi.
Kadın katillerine caydırıcı cezanın yasalaşması için emsal teşkil edecek bir diğer karar da Yargıtay’ın Adana’da öldürülen Hülya Işık’ın katiline verilen müebbet hapis cezasını bozması ve cezayı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çevirmesi oldu. Bu karar kadın cinayeti davaları için çok önemli bir emsal teşkil ediyor.
Eylül ayı kadın cinayeti gerçeklerini incelemek için tıklayınız