Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Nisan 2018 Veri Raporu
Her ay basına yansıyan kadına yönelik şiddet haberlerinde davalar, yeni yaşanan olaylar ve kadın hareketine dair ayrıntılar yer almaktadır. Kadın cinayeti haberleri şikayete bağlı olmaksızın direkt kamuya yansıyorken; cinsel şiddet ve çocuk istismarı haberlerinin ortaya çıkması, gerek bu suçların şikayete bağlı olması gerek soruşturma ve dava süreçlerinin devam ediyor olmasından dolayı net sayının belirlenmesi zorlaşmaktadır. İstanbul Sözleşmesi kapsamında devletin ilgili mercilerinin tespit etmesi ve buna göre şiddetle mücadele yöntemlerini belirlemesi gerekirken; söz konusu makamlar bunları yapmıyor. Bizler, basına yansıyan halini derleyerek bir sayıya ulaşıp, bu çerçevede raporumuzu hazırlıyoruz. Ancak çocuk istismarı ve cinsel şiddet verileri açıkladığımız ve basına yansıyan haberlerden çok daha fazla. Buna göre; 2018 yılının nisan ayında 30 kadın öldürüldü, çocuk istismarı ve cinsel şiddet devam etti.
Geçtiğimiz mart ayında yaşanan kadın cinayetindeki düşüşe göre, bu yılın nisan ayında kadın cinayetleri yeniden arttı. Mart ayında 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün etkisiyle kadın hareketinin yükselişi, kadınların meydanları doldurması ve tüm tarafların kadına ve çocuğa yönelik şiddeti kınaması bu düşüşte etkili olmuştu. Bu tutumun devam eden günlerde sürmemesi tekrar şiddeti arttırıyor.
Bu ay içerisinde meclise gelen çocuk istismarında yaş sınırını düşürmeyi ön gören ve kadınların nafaka hakkını sınırlandıran yasa tasarısı da kadın hareketinin gündemi oldu. Şiddete karşı kesin çözüm yöntemlerini içermeyen yasaya karşı kadınlar “Göstermelik yasalar değil, çocuk istismarını durduracak çözümler istiyoruz” diyerek çocuk istismarını durdurmanın yöntemlerine dair çalışmalar yürüttü. Tasarı 24 Haziran’da gerçekleştirilecek olan seçim gündemiyle ertelendi.
Şiddete karşı kadınlar mücadeleye devam ediyor
Nisan ayında, mart ayındaki kadına yönelik şiddete karşı tüm tarafların aldığı olumlu tavrı korumaması bir yana; 1 yıl boyunca mücadele eden kadınlar, emeklerine sahip çıkmak için 1 Mayıs’ta meydanlardaydı. İş yerinde, üniversitede, okullarda tacize sessiz kalmayan, eşit işe eşit ücret için mücadele eden, feminizmi yılın kelimesi yaptıran kadınlar olarak mücadeleye devam ettiler.
11 Mart’ta İstanbul’da gerçekleştirilen Türkiye Kadın Meclisi Toplantısı’nda alınan kararla 81 ilde kadın meclislerini kurmak için çalışmaya devam eden kadınlar yeni birçok ilde bir araya geldi.
Dünyada da kadınlar durmadılar.
İspanya'da cinsel saldırı için verilen cezaya tepki gösteren kadınlar, adil ceza talebi ve “Hayır, hayır demektir” sloganıyla meydandaydı.
Kadınların futbol maçlarına gitmesinin yasak olduğu İran'da erkek kılığına giren 5 kadın, stadyuma girerek konuyu sosyal medya üzerinden gündeme getirdi.
Yıllardır modern hakları için mücadele eden Suudi Arabistanlı kadınlar 35 yıllık yasaktan sonra ilk kez sinema salonunda yerlerini aldı.
Brezilyalı kadın spor muhabirleri cinsel tacize karşı “bırakın işini yapsın” kampanyasını başlattı.
Nisan ayında 30 kadın öldürüldü
Nisan ayında kadınlar yine kendi hayatlarına dair karar almak istediği için öldürüldü. Bu ay içerisinde öldürülen 30 kadından 10’u bu sebeple öldürüldü. Bir önceki aya göre kadın cinayeti sayısında artış oldu.
Tekirdağ’da 26 yaşındaki Esen D., birlikte olduğu 31 yaşındaki Bekir Y. tarafından kiralanan otomobilde aralarında çıkan tartışma sonrası ateşli silahla öldürüldü.
Bu ay içerisinde kadın cinayetinin en çok işlendiği iller: İstanbul’da 5, Adana’da 3, Gaziantep’te 3, Kocaeli’de 3.
( Bu ayki raporumuzu Femisid* kapsamı içerisinde ele alarak kadın-çocuk ayrımı yapmaksızın hazırladık.)
3 kadın yaşam mücadelesi veriyor
Adana’da barda oturan 19 yaşındaki Dilek K., kimliği belirlenemeyen bir erkek ile tartışmaya başladı. Aynı kişi tarafından pompalı tüfekle saldırıya uğrayan Dilek K. ağır yaralandı, kaldırıldığı hastanede yaşam mücadelesi veriyor.
Tekirdağ’da evli olduğu erkeğe boşanma davası açan Hediye B., hakkında 6 ay uzaklaştırma kararı bulunan aynı şahıs Eyüp B. tarafından delici aletle ağır yaralandı.
Kayseri’de Sibel İ., ayrıldığı erkek Fuat Duygulu tarafından kesici aletle ağır yaralandı. Sibel İ.’nin hastanedeki tedavisi sürerken sanık Duygulu tutuklandı.
Çocuk istismarı devam ediyor
Çocuk istismarına dair basına yansıyan haberlerden sadece 51 çocuğun bu suça maruz kaldığına ulaşıldı. Ancak gerçek rakamların bundan çok daha fazla olduğunu biliyoruz.
Nisan ayında meclis komisyonundan geçen çocuk istismarında yaş sınırını düşürmeyi ve konuya ilişkin haberlere yayın yasağı getirmeyi öngören yasa teklifi, toplumda tepkiyle karşılandı. Kadınlar #TasarıİstismaraÇözümDeğil etiketiyle sosyal medyada eylemdeydi. Suçun ortaya çıkmasını engelleyen, caydırıcı çözümler
içermeyen tasarı askıya alınırken; çocuklar istismara uğramaya devam etti.
51 çocuktan 26’sı okulda, 10’u evde istismara uğradı.
Aydın’da iki kız kardeşin iki yıl boyunca öz babaları 45 yaşındaki İsmail E. tarafından istismara uğradığı ortaya çıktı.
Batman’da 3 çocuk dayı ve amcaları tarafından istismara uğradıkları ortaya çıktı, savcılık yayın yasağı getirdi.
İstanbul Sarıyer’de 15 kız öğrenciye istismarda bulunan sınıf öğretmenleri S.K tutuklandı.
Cinsel şiddet sürüyor
Basından aldığımız bilgilere göre, 2018 nisan ayında 15 kadına cinsel şiddet uygulandı.
Kadınların 5’i tanımadığı erkek, 7’si öz babası, 2’si öğretmeni ve 1’i akrabası tarafından şiddete maruz kaldı.
Adana’da 27 yaşındaki D.B, evli olduğu kişinin kardeşi tarafından evinde cinsel saldırıya uğradı. Sanık tutuklandı.
İstanbul’da 19 yaşındaki üniversite öğrencisi L.M, bindiği otobüste durakta inmek istediği halde otobüs şoförü tarafından alıkonuldu, cinsel tacize uğradı. Şoför yakalandı.
Kadınlar kendi hayatına dair karar almak isterken öldürülüyor
Nisan ayında öldürülen kadınlardan 10’u kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldü; 10’unun ölüm nedeni cinayet şüphesi taşırken, 5’inin failinin neden öldürdüğü bilinmiyor. Ayrıca bu işlenen kadın cinayetlerinden 2’si kadın boşanmak istediği için gerçekleşirken; kadınlardan 2’si ekonomik nedenlerle ve 1’i ayrılmak istediği için öldürüldü.
Kadınlar yakınları tarafından öldürülmeye devam ediyor. Kadınların 11’i evli olduğu erkek, 6’sı birlikte olduğu erkek, 1’i imam nikahlı olduğu erkek, 2’si oğlu ve 2’si akrabası tarafından öldürüldü.
Öldürülen kadınların 10’u 35-65 yaş arasındayken, 7’si 25-35 yaş arasındaydı. 6’sının yaşı tespit edilemedi.
İstanbul’da D.H, boşanmak istediği için evli olduğu V.H. tarafından sokak ortasında ateşli silahla öldürüldü.
Nevşehir’de yüksek lisans öğrencisi Kübra Y. ayrılmak istediği için, birlikte olduğu öğretim görevlisi Sadettin Baştürk tarafından öldürüldü.
%20nisan.jpg)
%20nisan.jpg)
%20nisan.jpg)
6284 kadınları koruyor
Nisan ayında öldürülen kadınların 26’sının koruma kararının olup olmadığı tespit edilemezken; 4’ünün boşanma davası var.
Şiddet uygulayanlara uzaklaştırma gibi birçok yaptırımı düzenleyen; kadınlara maddi yardımdan kimlik değiştirmeye birçok hak tanıyan ve kadın örgütlerinin yıllarca süren mücadelesi sonucu yürürlüğe giren 6284 etkin uygulandığı takdirde kadınları koruyor.
6284 sayılı Koruma Kanunu etkin uygulansaydı 9 çocuk annesiz kalmayacaktı. Öldürülen kadınların 26’sının çocuğu olup olmadığı bilinmezken 4’ünün çocuğu bulunuyordu.
Bu ay kadınların 14’ü erkekler tarafından ateşli silah kullanılarak öldürüldü. Bu da silahlanmanın artmasının kadın cinayetlerindeki etkisini göstermektedir.
Sivas’ta Fatma Yapmaz,boşanma davası açtığı için evli olduğu Ahmet Yapmaz tarafından av tüfeğiyle öldürüldü. Fail Ahmet Yapmaz, Fatma Yapmaz’ı öldürdükten sonra çocuklarını da yaraladı.
Gaziantep’te 23 yaşındaki Sevda A., çalıştığı yerde birlikte olduğu erkek tarafından kesici aletle öldürüldü, fail hala bulunamadı.
%20nisan.jpg)
%20nisan.jpg)
%20nisan.jpg)
%20nisan.jpg)
* Femisid; embriyodan cenine, bebekten çocuğa, erişkinden yaşlıya kadar tüm kadın cinsiyetteki bireylerin sadece cinsiyetlerinden dolayı ya da toplumsal cinsiyet kimliği algısına aykırı eylemleri bahane edilerek, bir erkek tarafından öldürülmesi ya da intihara zorlanmasıdır. Femisidler salt kadın cinsiyetteki insanların öldürüldüğü cinayetler olarak algılanmamalıdır. Nefretle işlenen bu cinayetlerde, saldırıya uğrayan şey kadın kimliğidir.