Dil Birliği
3.1.2015
Yarın Kadın eki için Gülten Seber'in yazdığı köşe yazısını paylaşıyoruz.

Yarın Kadın okuyucularına merhaba;

 

Sizlere merhaba derken amacım; beni her zaman düşündüren, üzerinde sorgulanma yapılması gereken dil birliği, kavram birliğinin ne denli önemli olduğunu vurgulamaktır. Bir konuda tartışma yapabilmek, çözüm önerileri oluşturmak için yapılması gereken kavram kargaşasına düşmemektir.

 

Sizlerle bu konunun önemi üzerinde durmak istiyorum.

 

Yaşadığımız dünyada toplumsal eşitsizliğine dayalı önemli sorunlardan biri de kadın sorunludur. Kadından bahsedilirken ya da kadını ifade ederken kadın yerine bayan, kız çocuğuna kız ama oğlan çocuğuna erkek, şiddet gören kadın için oluşturulan mekana sığınma evi yerine konuk evi denebiliyor. Yani kavramları bilinçli olarak netleştirilmeyip bir bakıma kavram kargaşası yaratılmaktadır. Böylece sorun görünmez hale gelmektedir. Daha doğrusu bunu şöyle de ifade etmek isterim: Eğer bir konuda sorun varsa ve o sorunun çözümlenmesi istenmiyorsa çok çeşitli kavramlar ve sözcüklerle ifade edilme yoluna gidilmektedir. Ya da çözüm için gönülsüz çaba içinde olunduğunu görmekteyiz. Bu bir tür konuyu saptırma yöntemi olduğunu da akla getirmektedir.

 

Kadınlarla ilgili sistem den kaynaklanan sorunlar doludizgin giderken şu başlıkları vurgulamak ve biz nerdeyiz, ne yapıyoruz diye sormamız gerekir. İstihdam alanında eşitsizlik, yaşam hakkı alanındaki kadın cinayetleri, adalete ulaşamama, mal, mülk ve gelirlerin küçük bir kısmına sahip olma, temel eğitime ulaşamama, sağlığa ulaşamama, anne ve çocuk ölümleri kamusal alanda görünür olamama, aile içi şiddete maruz kalma, katılıma hakkı ihlali gibi devasa sorunlar yaratırken, birde kavramların kargaşasını izliyoruz ve onlarla boğuşuyoruz.

 

Bu düşüncelerimi ısrarla giriş yazımda ifade etmemin nedeni kavramların netliğinin sorunları çözmemizde fikir birliği yapmamızda ne denli önemli olduğunu vurgulamak içindir.

 

gsonmezseber@gmail.com